Ezúttal a csabai házakról jelenik meg évkönyv

2019. december 10. 07:39 | behir

Tervrajzokon, régi képeslapokon keresztül mutatják meg, milyen értékek rejlenek Békéscsaba utcáin.

Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulóján 2019-ben a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum izgalmas kiadványt jelentet meg. A Csabai házak almanachjában – utóbbi évkönyvet, gyűjteményes munkát jelent – a csabai házakat, épületeket gyűjtötték össze.

Dénes Attila 2011-ben indította el a csabaihazak.blog.hu oldalt, amelyen rendszeres időközönként egy-egy csabai épületet mutatott és mutat be; tervrajzokon, régi képeslapokon és fényképeken keresztül ismertette a házak történetét egészen napjainkig.  Az oldal töretlen népszerűsége a közérthető nyelvezetnek és az információban gazdag leírásoknak is köszönhető. A blogon szereplő történetek először jelennek meg nyomtatásban, az „Ami csabai…” múzeumi sorozatban. A kötet 312 oldalon közel 130 épületet mutat be, amelyek között vannak ismertek, de több olyan épület is található benne, amelyeket eddig nem igazán ismertünk.

A csabai házakat funkciójuk alapján csoportosították a könyben: templomokat, középületeket, iskolákat, vendéglőket, vasúti és ipari épületeket, valamint a lakóépületek különböző típusait mutatják be. A blogon megjelent képek visszaköszönnek a lapokon: számos tervrajz, régi képeslap, illetve eddig még nem közölt képek szerepelnek benne, számuk meghaladja az 500 darabot.

A kiadvány megjelenését az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága és az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatta – olvasható a múzeum közleményében.


A Csabai házak almanachja című könyv bemutatóját december 17-én, kedden 17 órai kezdettel Békéscsabán, a Városháza Dísztermében tartják. A múzeum exkluzív, ünnepi kötete megvásárolható a múzeum karácsonyi könyvvásárában 2019. december 17–22-ig a Munkácsy Mihály Múzeumban.


 

További programok »

Kultúra

FEL