Ezek a legneuralgikusabb közlekedési pontok most Békéscsabán

2021. január 28. 10:11 | Such Tamás

Horváth Lászlóval, a Járművezető-Szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesületének Békés megyei elnökével beszélgettünk. Mindenki Laci bácsija épp 40 éve tanítja az autóvezetést.

„A csabai közlekedés legkényesebb pontja – jegyzi meg – a Gőzmalom tér – Munkácsy híd – Árpád sor – Gyulai úti telezöldes kereszteződés. Főleg, amikor a gépkocsivezető a malom felől jobbra kanyarodva, egyből nagyívben, a Munkácsy híd belső sávjába hajt. Ráadásul az Árpád sorról érkező autók is ugyanabba a sávba fordulnak, tehát nekik van elsőbbségük." 

 

Autók a Munkácsy hídon – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Helycsere és támadás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáteszi, a megoldás az irányított zöld lenne, amely nyilván időben meghosszabbítja a lámpa pirosát és zöldjét, de egyértelműbbé válik a közlekedés. Korábban a rendőrségnél is telezöldes lámpa működött, majd miután az említett irányított zöldre változtatták, az a kereszteződés nem problémás.

 

Autók az Illésházi utcán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Egy laza, kora szerda délután az Illésházi utcán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„Minden bizonnyal az új gyorsétteremnél, a ki- és behajtással problémák lesznek – folytatja. – Mert a Jókai utca mindkét irányából nehezen lehet befordulni sorban álló autók miatt az Illésházi utcára. Egyelőre azt még nem látom át, hogy miképp lehetne változtatni a helyzeten.”

 

A Pásztor utcai éjjel-nappali – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Lakadáré volt a mi utcánkban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Elmondja, a mai napig kevesen tudják, hogy a lakó-pihenő övezetekben a megengedett maximum sebesség 20 km/óra, és az egyenrangú kereszteződésekben a jobbkéz-szabály érvényes. Ebből már sok konfliktus származott például a Pásztor utcai éjjel-nappalinál.

„Ha a sétálóutcán, ha a biciklis a kerékpárúton halad, akkor neki van elsőbbsége a gyalogossal szemben” – teszi hozzá.

 

Gyalogos és kerékpáros a sétálóutcán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

FEL