Ez történt 2016-ban – február

2016. december 27. 14:04 | Mikóczy Erika

Pár nap múlva véget ér a 2016-os esztendő, és talán lesz idő, hogy megálljunk egy kicsit, visszagondoljunk a lassan mögöttünk hagyott, eseménydús évre.

Tekintsék meg év végi összefoglalónkat, amelyben havi bontásban igyekeztünk összeszedni Önöknek néhány emlékezetes pillanatot.

Köszönjük, hogy néztek, olvastak bennünket 2016-ban, és várjuk Önöket a behirrel, a 7. Tv csatornájával és a Csabai Mérleggel az új évben, 2017-ben is!

 

2016 február

 

A húsboltok és a vásárlók is érzik a nagymértékű áfacsökkentést

 

Januártól 22 százalékkal csökkent a sertés tőkehús áfája. Igaz év elején a kereskedelem általában mindenhol visszaesik, a húsboltok zöménél mégis élénkülés mutatkozott. A legtöbben a lapockát, a combot és karajt vitték.

A megkérdezett vásárlók egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy érzik az áfacsökkentést, és volt, aki azt is elmondta, hogy szerinte egy család életében ez kimondottan nagy könnyebbséget jelenthet.

Az egyik húsbolt vezetője elmondta, hogy érzékelhető a változás. Megugrott a kereslet a sertéshús iránt, főleg a lapockát, combot, karajt viszik. Van, aki a megszokott mennyiség dupláját veszi meg, pedig a január-február még gyengébb időszak szokott lenni. 

A szakemberek szerint az áfakulcs csökkentésével akár 25 milliárd forintot is megspórolhatnak a vevők éves szinten hazánkban.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/01/husboltok-es-vasarlok-erzik-nagy-merteku-afacsokkentest

Híradó:

 

Kitört az országban az influenzajárvány – Békés megye februűrban még tartotta magát

 

Februárban megkezdődött az influenzajárvány az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint. Az összesített magyarországi adatok február elején csaknem kétszer annyi megbetegedésről adtak számot, mint az egy héttel korábbiak. Békés megyében is lassan emelkedett az orvoshoz fordulók száma.

Klimentné Keszthelyi Magdolna, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának epidemiológusa szerint a megbetegedések gyakorisága február elején még alacsonyabb volt a tavalyinál. Akkor ugyanis már az év harmadik hetében megugrott ez a szám, elérve a járványküszöböt, majd a következő héten már ennek többszörösét is meghaladta. Mint elmondta, ez a küszöb százezer lakosonként 150 beteg előfordulásánál húzódik, ám ez a megyében az elmúlt héten alig több mint száz fő volt, míg egy héttel azelőtt 80 körül alakult.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/05/kitort-az-orszagban-az-influenzajarvany-bekes-megye-meg-tartja-magat

Híradó:

 

CsabaPark- egész napos karnevál a farsang jegyében

 

Hagyományteremtő jelleggel rendezték meg a CsabaPark Karnevált. A februári családi farsangnak a programkavalkádon túl a kellemes, napsütéses időjárás is kedvezett. Egész nap folyamatosan érkeztek a szülők, nagyszülők gyerekekkel a rendezvénycsarnokba. Volt, aki csak emiatt utazott Békéscsabára, Mezőtúrról vagy éppen Szegedről.

A CsabaPark üzemeltetői, a szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy egész évben megtöltsék élettel, programokkal a rendezvényteret. Ilyenkor télen persze leginkább a csarnok biztosít helyet a rendezvényeknek, de tavasszal - amint lesz rá lehetőség- a szépen rendben tartott parkba, a füves területekre is kiköltöznek majd a színpadi programok és a fesztiválok elengedhetetlen tartozékai, a körhinta, a minivasút és a finomságokat, ajándékokat kínáló árusok.

Miután a legkisebbek részt vettek a baba mama programokon, a gyerektornán és a kicsit nagyobbak kifestették apukát, anyukát - persze ebből is versenyt rendeztek- lehetett egy finomat ebédelni, CsabaPark sült kolbászt, krumpli paprikást, és a gyerekek legnagyobb kedvence rántott hús került az asztalokra. Desszertként, fánk, csoki és alma került az asztalokra.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/08/csabapark-egesz-napos-karneval-farsang-jegyeben

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu822_2016_03szam_CsM.pdf

 

A csabai piac vasárnap is nyitva tart, van, aki kenyérért, más jó szóért ugrik be

 

Békéscsabán, a vásárcsarnokban vasárnap is lehetett vásárolni a boltok zárva tartásának idején. A piacon ráadásul minden kapható volt, amire a háztartásban szükség lehet. Sokan ki is használták a lehetőséget, hogy a hét utolsó napján is friss termékhez jussanak.

Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a vasárnapi boltbezárás soha nem vonatkozott a piacokra, éppen ezért a vásárcsarnokban nyitva tarthatnak a boltok úgy is, hogy nem az üzlettulajdonos vagy annak családtagja árul. A békéscsabai piac éppen ezért vasárnap délig nyitva tart és van is forgalom, szeretik a vásárlók ezt a lehetőséget. A legtöbben nem ilyenkor intézik a nagybevásárlást, inkább egy-egy terméket keresnek. Az viszont mindenkinek jó, hogy szinte bármit megvásárolhatnak vasárnap a kenyértől, a fűszereken át, a húsig mindent, sőt akár friss virágra, vagy éppen nejlonzacskóra is szert lehet tenni.  A területen mindig is nagy volt a nyüzsgés, s amióta megújult a zöldségpiac, rendezettek a körülmények is.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/13/csabai-piac-vasarnap-nyitva-tart-van-aki-kenyerert-mas-jo-szoert-ugrik-be

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu822_2016_03szam_CsM.pdf

 

Közel negyven év a Linamar szolgálatában - Ivanics János visszavonul

 

Ivanics János, a Linamar Hungary Zrt. nyugdíjba vonuló vezetője sikerre vitte a céget: a Linamar az autóipar egyik legnagyobb alkatrész beszállítójává nőtte ki magát. Pedig kezdetekben nem sokan hittek benne.

- Gépészmérnökként végzett 1972-ben, majd gyártástechnológusként dolgozott a Mezőgépnél, a Linamar elődjénél. Miért éppen ezt a foglalkozást választotta?

- Mindig is érdekelt a műszaki pálya. Szerencsém volt, hogy ehhez a céghez kerülhettem, mert folyamatosan kihívásoknak kellett megfelelnem, ami arra ösztönzött, hogy továbbfejlesszem a mérnöki tudásomat. Magam sem tudom, honnan jött ez az érdeklődés, hiszen édesanyám tanítónőként, édesapám pedig a vasútnál dolgozott.

- Ritka, hogy valaki egy munkahelyen maradjon negyven évig, húsz évig ráadásul vezetőként állja a sarat. Mi motiválta?

- A kihívások. Minden területen dolgoztam a cégnél és mindenhol olyan kollégák vettek körül, akit érdekelt a Mezőgép sorsa. Idővel Orosháza küzdött azért, hogy Mezőkovácsházával együtt leválhasson a csabai Mezőgépről. Végül az elődöm elérte, hogy önállósulhasson a cég.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/12/kozel-negyven-ev-linamar-szolgalataban-ivanics-janos-visszavonul

Aktuális:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu822_2016_03szam_CsM.pdf

 

Folytatódtak a „Földet a gazdáknak!” program árverései a Békéscsabai járásban

 

Kormány a „Földet a gazdáknak!” program keretében döntött a 3 hektár feletti, állami tulajdonú földek földművesek részére árveréssel történő értékesítéséről.

A Békés Megyei Kormányhivatal februárban tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a „Földet a gazdáknak!” program keretében, márciustól a Békéscsabai Járási Hivatal illetékességi területéhez tartozó földterületek tekintetében is újrakezdődik a Magyar Állam tulajdonába, a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó, 3 hektár feletti, kijelölt földterületek értékesítése.

Az árverések helyszínéül Békéscsabán, a Derkovits sor 2. szám alatt a földszinti nagytermet jelölték ki.

Az árverések lebonyolítója a Békés Megyei Kormányhivatal volt, a Nemzeti Földalap munkatársainak közreműködésével, közjegyzők jelenlétében.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/13/folytatodnak-foldet-gazdaknak-program-arveresei-bekescsabai-jarasban

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu822_2016_03szam_CsM.pdf

 

Kupagyőztes a BRSE!

 

Az utóbbi két év bajnoki címei után története első Magyar Kupa győzelmét ünnepelhette a Linamar-Békéscsabai RSE női együttese, amely szettveszteség nélkül verte a címvédő Vasas Óbudát.

Hiába próbálkozott bármivel Jókay Zoltán edző, a BRSE lányai még soha nem látott fölénnyel "oktatták le" a fővárosiakat. Húsz perc sem kellett a 25-13-hoz. A második játszmában 8-7-nél még valamelyest reménykedtek a piros-kék szimpatizánsok, de nem sokáig.

Sarah Clement élete formáját hozta, egyszerűen nem ment át a sáncán a labda. A csabai ütőjátékosok pedig kivétel nélkül kiváló formában bombáztak, nem lehetett más a vége, csakis az újabb szettgyőzelem: 25-17. 

A harmadik etap már az örömünnep volt a lelkes csabai drukkereknek, látni lehetett, hogy csak egy lehet a győztes: a BRSE! Az eredmény már másodlagos volt (25-17), a hatalmas ünneplésé lett a főszerep! Fennállása során először nyert Magyar Kupát a mindenki kedvencévé előlépő lánycsapat! Hab a tortán: a döntő legszebb játékosa Bodnár Dorottya lett, a legjobb csabai játékos Soós Nikolett, míg a döntő legjobbjának Szakmáry Grétát választották! Kell ennél több?

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/12/kupagyoztes-brse-galeria

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu823_2016_04szam_CsM.pdf

 

Egy falra festett kincs nyomában

 

Rendkívüli felfedezés tettek a Lencsési Óvodában. Több mint negyven éve díszíti a csoport falát egy monumentális festmény. Az erdő állatait felvonultató mű szerves része az intézménynek, rengeteg mese született már a szereplőiről. Most pedig kiderült, Békéscsaba egyik kiemelkedő művészének keze munkáját dicséri, Gaburek Károly egyik elfeledett alkotása.

A Lencsési Óvoda egyik csoportszobája egy igazi kincset rejt. A "Nyuszi" csoport falán Gaburek Károly képzőművész alkotása látható. A felfedezés az óvoda vezetőjének köszönhető, akit az itt található falfestmény a művész egy korábbi alkotására emlékeztetett. 

Dr. Erdeiné Gergely Emőke, a Lencsési Óvoda vezetője legutóbb a szülői házának falán látott hasonlót, amit Gaburek Károly készített a családnak. Ezért segítségül hívta a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténészét, segítsen eldönteni a kérdést.

Gyarmati Gabriella megerősítette a mű valódiságát, és a helyi önkormányzathoz fordult, hogy minél hamarabb védettség alá kerüljön ez a kivételes alkotás.

Azóta arra is fény derült, hogy a művész1973-ban készítette el az erdei állatokról szóló festményt, az akkori oktatási osztály megbízására.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/20/egy-falra-festett-kincs-nyomaban

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu824_2016_05szam_CsM.pdf

 

Egy hónapig csabai óvodapedagógusok meséltek a 7.Tv-ben

 

Nem mindennapi esti meséket sugárzott február 29-től a 7.Tv egy hónapon át. A történeteket ugyanis a békéscsabai óvodák pedagógusai mesélték el a gyerekeknek.

Amíg a kicsik szórakoztak, addig a szülők bepillanthattak az önkormányzati fenntartású intézmények életébe. Ez a leendő óvodások szüleinek, nagyszüleinek is segíthetett a választásban.

Az esti híradó előtt, 18.45-kor a gyerekeket várta a képernyő elé a 7.Tv. Ebben az időpontban kerültek ugyanis adásba azok a mesék, amelyeket a város 18 önkormányzati fenntartású óvodájában vettek fel.

A forgatást hosszas előkészítés előzte meg. A Békéscsabai Médiacentrum bemutatta az óvodavezetőknek 7.Tv stúdióját, a szerkesztőségét, hogy lássák, hogyan készülnek a műsorok. Az óvó nénik és óvó bácsik pedig beszédtechnika tanárhoz jártak a felvétel előtt. Mindenki máshogy mutatta be az általa választott történetet: volt, aki mesélt, volt, aki játszott, volt, aki a gyerekeket is bevonta a történetbe.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/24/egy-honapig-csabai-ovodapedagogusok-meselnek-7tv-ben

Aktuális:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu823_2016_04szam_CsM.pdf

 

Kétmilliárdos útfejlesztés – februárban döntés született az érintett utcákról

 

Hatvanhét utcában, úton, útszakaszon lesz útfelújítás Békéscsabán, hetvennégy utcát érintően engedélyes és kiviteli tervek, további harminchét belterületi és tizennégy külterületi utcára pedig engedélyes tervek készülnek el abból a bruttó kétmilliárd forintos keretből, amelyet kormányzati támogatási előlegként, a Modern Városok Programban kapott az önkormányzat - derült ki februárban. Az érintett utcák listájáról a pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottság döntött. 

Az önkormányzat korábban felmérte, hogy Békéscsaba utcái milyen állapotban vannak. Ennek során kiderült, hogy melyek esetében szükséges a mihamarabbi felújítás. Felmérések, egyeztetések folytak, így készült el a programban résztvevő utcák listája, amelyet a pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottság véglegesített.

192 utca került ebbe a programba, sajnálatos módon mindet nem tudjuk most felújítani. Első körben 1 milliárd 778 millió forintból 67 utca felújítására kerül sor. Ezen utcák esetében minden adott ahhoz, hogy a közbeszerzési eljárást követően elinduljon a munka, és akár már idén szeptember végére be is fejeződjön. Van még 74 olyan utca, ahol kiviteli és engedélyes tervekre van szükség, de egyéb eljárásra nincs. Lobbizunk, és amint újabb forrásokhoz jutunk, ezek az utcák is megújulhatnak. További 37 belterületi és 14 külterületi utcában – egyéb eljárások szükségessége miatt – ebből a forrásból most csak engedélyes tervek készülnek – tudtuk meg februárban dr. Ferenczi Attilától, a szakbizottság elnökétől.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/23/ketmilliardos-utfejlesztes-dontes-szuletett-az-erintett-utcakrol

Híradó

Csabai Mérleg:http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu824_2016_05szam_CsM.pdf

 

Szent István szobor Békéscsabán, a Szent István téren

 

2018-tól Szent István szobor díszíti Békéscsabán, a Szent István teret. A közgyűlés Máté István alkotását választotta, amelyen az államalapító Máriának ajánlja az országát.

Mindenki másnak képzeli az államalapítót. A békéscsabai önkormányzat hagyta szárnyalni az alkotók fantáziáját, amikor pályázatot írtak ki és szinte egyetlen kitételként azt fogalmazták meg, hogy olyan maketteket várnak, amely méltó emléket állít államalapító királyunk előtt.

Ez sokakban gondolatot ébresztett, hiszen minden eddiginél többen, 23 alkotó 27 tervvel jelentkezett.

A szakmai zsűri hat alkotást választott ki, a közgyűlés pedig a csongrádi Máté István elképzelése mellett tette le a voksát. Az ötletének felvetője, dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő is e mellett szavazott.

A kétalakos kompozíció egyelőre csak maketten látható. Máté István szobrászművész elmondta, hogy azért választotta Szent István alakját a boldogságos Szűz Máriával, mert megfogta, hogy az államalapító a koronát 1031-38-ig többször megtette ezt a nyilatkozatát és aztán később, végül 1038-ban ajánlotta Szűz Máriának örökségbe az országot.

Behir: http://www.behir.hu/2016/02/27/hat-meteres-lesz-szent-istvan-szobor

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu824_2016_05szam_CsM.pdf

 

További programok »

FEL