Ez történt 2016-ban – december

2017. január 10. 14:07 | Mikóczy Erika

 

Tekintsék meg 2016-os összefoglalónkat, amelyben havi bontásban igyekeztünk összeszedni Önöknek néhány emlékezetes pillanatot 2016-ból.

Köszönjük, hogy néztek, olvastak bennünket 2016-ban, és tartsanak a behirrel, a 7. Tv csatornájával és a Csabai Mérleggel 2017-ben is!

 

2016   DECEMBER

 

Átadták az Univerzál Zrt. daruzható raktárcsarnokát

 

Daruzható raktárcsarnokot építtetett az Univerzál Zrt. a Ferro Pont Üzletlánc Berényi úti telephelyén.

A 2000 négyzetméteres csarnokot egy 10 tonnás híddaruval szerelték fel, ami a betárolás és kiszolgálást segít a jövőben. A háromszázmillió forint összegű fejlesztéseket saját erőből és hitelből finanszírozta a vállalkozás.

Az Univerzál Zrt. Békés megye egyik vezető kereskedelmi vállalkozása. A tulajdonosi kör jelenleg 70 magyar magánszemély. A vállalkozás boltokat üzemeltet Békéscsabán, Orosházán, Gyulán, Szarvason és Mezőberényben. Az értékesítés célcsoportjai között egyaránt megtalálható a lakosság, a vállalkozások, a gyártók és feldolgozók, illetve kisebb mértékben a tovább forgalmazók is. A cég az évi, több mint nettó 1,5 milliárd forintos árbevételét döntően 3 árucsoport köré szervezett szakmai divízióban realizálja.

Behir: http://www.behir.hu/atadtak-az-univerzal-zrt-daruzhato-raktarcsarnokat

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

Legyen minden csabai gyereknek saját készítésű Csabai kolbásza!

 

Sikerült tető alá hoznunk egy olyan projektet, amelynek eredményeként a gyerekek úgy kerülhetnek ki a békéscsabai iskolákból, hogy életük során legalább egyszer saját kezűleg készítettek már Csabai kolbászt – mondta Hégely Sándor, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnöke az Uhrin Zoltán Klubházban.

Hogy miről szól a program, kik támogatják, és miként tervezik a megvalósítást, arról december elején Szarvas Péter polgármester, Kovács Nóra, az Evangélikus gimnázium pedagógusa, egyesületi tag és projektfejlesztő, valamint Gaál Csaba, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnökségi tagja számolt be.

– Békéscsaba hírneve nagymértékben kapcsolódik a Csabai kolbászhoz. Ez az örökség, ez a hagyomány akkor él tovább, ha a fiatalok is elsajátítják, hogyan kell finom kolbászt készíteni – fogalmazott Szarvas Péter, hozzátéve, hogy Békéscsabán az idősebb generációban számos olyan kézműves mester van, aki igazi finom Csabai kolbászt tud készíteni.

Behir: http://www.behir.hu/legyen-minden-csabai-gyereknek-sajat-keszitesu-csabai-kolbasza

Híradó:

">

Aktuális:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

A TAPPE felkészült a télre

 

Közel 140 tonna sót és mintegy 200 köbméter homokot vásárolt idén a Tappe Kft., amelyek egy része zsákokban áll a cég telephelyén.

A kft. felkészült a téli időszak feladatainak ellátásra – tudtuk meg Bondár Lajos műszaki igazgatótól. Hat nagyobb szóró jármű a külterületeken, ugyanennyi kisebb jármű a belvárosban végzi majd szükség esetén a hókotrási és síkosság mentesítési feladatokat, melyet az elrendeléstől számított négy órán belül meg kell kezdenie a kft.-nek. Síkosságmentesítés esetén a gépek először a fő közlekedési utakat járják be, majd ezt követően térnek át a kisebb forgalmú útvonalakra és végül a kerékpárutakra.

A hókotrók azonban, az előírásoknak megfelelően, csak bizonyos mennyiségű hó lehullása után állhatnak majd munkába.

Behir: http://www.behir.hu/kozel-140-tonna-so-es-mintegy-200-kobmeter-homok

Híradó:

">

 

Térfigyelő kamerák Békéscsabán

 

Békés megye egyre több településén védi kamera az ott élők biztonságát. Számos esetben olvashatunk arról, hogy a térfigyelő rendszerek segítségével sikerül elfognia a rendőrségnek a bűnelkövetőket.

A „Békéscsaba Biztonságáért” elnevezésű fejlesztési program egyik fontos eleme a városban már működő térfigyelőkamera-rendszer bővítése, saját forrásból.

A „Békéscsaba Biztonságáért” program 20 millió forintos keretösszegéből 2016-ban az Andrássy út két szakaszán, a vásárcsarnok bejáratánál, a Kazinczy-lakótelepen, Jamina két és a Lencsési lakótelep öt pontján őrizték kamerák a lakosok biztonságát. Bacsa Vendel jegyző elmondta, összesen 33 közterületi térfigyelő kamerát helyezett el eddig az önkormányzat.

Az így készült felvételek nem csak a felderítésben, hanem a megelőzésben is fontos szerepet játszanak. A rendőrség az elmúlt egy évben mintegy 65 esetben a felvételekre támaszkodva tudott előrehaladni a nyomozásban.

Behir: http://www.behir.hu/terfigyelo-kamerak-varosban

Híradó:

">

 

Autizmussal élőknek gyűjtöttek

 

Szarvas Péter polgármester a tavalyi évhez hasonlóan idén is útjára indította karácsonyi adománygyűjtési akcióját. A jótékonysági koncerttel bárki mosolyt varázsolhatott az autizmussal élők arcára.

A polgármester második alkalommal szervezett jótékonysági programot, hogy a helyi fiatalokat támogassa. Tavaly a Degré utcai gyermekotthon lakóinak gyűjtött össze felajánlásokat helyi vállalkozóktól és az itt élőktől. Ezúttal pedig az AUT-Pont alapítvány fiataljain segíthettek az adományozók.

Cseh István és Vozár M. Krisztián legújabb lemezükről hoztak el dalokat a közönségnek. A zenészek már több éve lépnek fel jótékonysági koncerteken.

Lesz helye az összegyűlt 750 ezer forintnak, hiszen az AUT-Pont Alapítvány specifikus vizuális segítő eszközökkel igyekszik megkönnyíteni az autizmussal élők hétköznapjait, amely minden évben komoly költséggel jár.


Behir: http://www.behir.hu/autizmussal-eloknek-gyujtottek-galeria

Híradó:

">
,

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

Békéscsabán járt a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövete

 

Először látogatott Békés megyébe a Dél-Afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete. Johann Marx a gazdasági együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Békéscsaba polgármesterével, Szarvas Péterrel.

Hazánkban folyamatosak az útfelújítások és az autóút építések. Többek között erről is beszélt békéscsabai látogatásán a Dél-Afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete.

–Az Európai Unióban önök olyan szerencsések, hogy nagyon fejlett infrastruktúra van a városok és országok között. De Afrikában ez nem így van. Ilyen fejlesztésekben kérjük Magyarország segítségét. – emelte ki Johann Marx a Dél-Afrikai Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Békéscsabán már működik egy dél-afrikai tulajdonú vállalat, a Mondi Kft., mely jelenleg 1,9 milliárd forintos állami támogatás mellett egy 14 milliárd forintos beruházást hajt végre a városban. Ez jó alapot szolgáltathat a jövőbeli gazdasági együttműködéshez.

Behir: http://www.behir.hu/bekescsaban-jart-del-afrikai-koztarsasag-nagykovete

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

Munkában a karácsonyi angyalok!

 

A békéscsabai Bonnyai Sándor, ahogy tavaly, úgy idén is elindította cipődobozos akcióját december elején. Ezúttal is az volt a célja, hogy szebbé varázsolja a kárpátaljai gyermekek ünnepét.

Bonnyai Sándor, aki szociális munkásként dolgozik, személyesen vitte el az ajándékokat, s az élmény arra sarkallta, hogy újra gyűjtést szervezzen.

– Csodálatos volt látni mennyi ember összefogott, hogy minél szebb karácsonyuk legyen a gyerekeknek - emlékezett vissza a szervező.

– Rengetegen vannak, akik szükséget szenvednek és a legkisebb segítség is sokat jelent nekik. Mi pedig lehetőséget teremtünk arra, hogy ezeket a felajánlásokat eljutatjuk azoknak, akik erre leginkább rászorulnak – fogalmazott Nagy Zoltán, a Békéscsaba-Erzsébethelyi Evangélikus Egyházközség evangélikus lelkésze.

Az akcióban idén összesen 702 cipősdoboznyi ajándék gyűlt össze, ezeket még az ünnepek előtt elvitték a kárpátaljai gyerekeknek.

Behir: http://www.behir.hu/ujra-munkaban-karacsonyi-angyalok

Híradó:

">

 

Átadták a nemzetiségi önkormányzatok díjait Békéscsabán

 

Megtartották hagyományos, év végi ünnepségüket Békéscsaba nemzetiségi önkormányzatai decemberben, a városháza dísztermében. A Nemzetiségek Napján elismeréseket is átadtak.

Békéscsaba öt nemzetisége közösen ünnepelt december közepén. A román, német, szlovák, lengyel és roma önkormányzatok rövid műsorokkal is készültek, amivel ízelítőt nyújtottak kultúrájukból. Szarvas Péter polgármester ünnepi beszédében Parti Nagy Lajos író szavaival élve úgy fogalmazott, lakói nélkül az ország csak körvonal. Mint mondta, a lényeg az ember, és az ember által létrehozott kultúra.

A nemzetiségi kultúra megőrzésének érdekében végzett munkájuk elismeréseként az ünnepségen Grósz Györgyné Békéscsabai Románokért Díjat, Tóth Mihály nyugalmazott tanár Csabai Szlovákokért Plakettet, Surinásné Tóth Olga és Kára Béla Békéscsaba Lengyelségéért kitüntetést kapott, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat díját pedig Andirkóné Kovács Katalin óvónőnek ítélték. Rajtuk kívül többeknek köszönetet mondtak, amiért egész évben segítették a nemzetiségi önkormányzatok működését.

Behir: http://www.behir.hu/atadtak-nemzetisegi-onkormanyzatok-dijait

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

Csepreghy: az ország szuverenitását kell erősíteni

 

Az uniós források eddigi, és jövőbeni felhasználási lehetőségeiről, valamint a kormány fejlesztéspolitikájáról számolt be decemberben Csepreghy Nándor egy szakmai fórumon, Békéscsabán.

Az előadásban a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tájékoztatott, hogy a kormány 2016-ban az uniós források 75 százalékát kiírta, ezzel az unió egészét figyelembe véve is az élbolyba tartozik Magyarország.

2016 sok meglepő változást hozott a világpolitikában, amelyek hatással vannak a hazai politikai életre is – kezdte Csepreghy Nándor.

A tájékoztatón elhangzott: Magyarország rendelkezésére álló mintegy 8 600 milliárdnyi kohéziós és vidékfejlesztési forrásból, valamint az úgynevezett normatív támogatásokból, amelyek összességében 12 000 milliárd forintot tesznek ki, 75 százalékot már kiírtak, ebből 40 százalék sikeresnek tekinthető, 20 százaléknál pedig a szerződéskötés, és kifizetés fázisában tartanak. A korábbi 17 százalékkal szemben 53 százalék ment közvetlenül a vállalkozói szektorba.

Behir: http://www.behir.hu/csepreghy-az-orszag-szuverenitasat-kell-erositeni

Híradó: ">

 

Igazi jégpálya nyílt a Csabai Rendezvénypajtában

 

A Csabai Rendezvényszervező Kft. tulajdonosai, a Csabai Kolbászfesztiválhoz hasonlóan ismét a város turisztikai attrakcióit bővítették egy olyan közösségi tér létrehozásával, amely a lakosság összetartozását erősíti.

A fiatalok megszólításával és a sportlétesítménnyel reményeik szerint hátrébb szorítják a számítógépet, a közösségépítő szerepével és turisztikai vonzerejével polgári életet varázsolnak a városba.

Szintén célja az üzemeltetőknek, hogy idővel igazi közösségi térré nője ki magát a hely, ahová beszélgetni, mozogni járnak össze az emberek.

A megnyitás óta minden este megtelik az új pálya a sportolni vágyókkal. A nagy érdeklődés nem véletlen, hiszen legközelebb Debrecenben található hasonló méretű és kialakítású korcsolyapálya. Akik pedig még nem sajátították el ezt a téli sportot, azoknak oktatók segítenek a jégre lépésben. Kedd kivételével minden hétköznap délelőttönként, csütörtökön, pénteken és hétvégén egész nap várják a tanulni, szórakozni vágyókat.

Behir: http://www.behir.hu/hatvan-ev-utan-igazi-jegpalya-nyilt-csabai-rendezvenypajtaban

Híradó: ">

 

Ünnepre hangolódva

 

Több hangverseny is zajlott az adventi időszakban. Teltház előtt adott például közös adventi hangversenyt a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar és a Calandrella Kamarakórus Békéscsabán, az Evangélikus Kistemplomban, ahol a megjelenteket Szarvas Péter polgármester köszöntötte.

A kórust Kutyejné Ablonczy Katalin, a zenekart Döge Csaba vezényelte. A koncert tetőpontjaként a Calandrella és a fúvószenekar, kiegészülve a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, a Békéscsabai Református Gyülekezet Énekkara, az Arissus Ifjúsági Vegyeskar és a Chopin Kórus tagjaival, Ola Gjeilo kortárs zeneszerző monumentális művét, a Meridiant adta elő. A hangverseny legvégén Sutyinszki János zeneszerző átiratában a Csengő szól című karácsonyi ének hangzott el.

A koncert felvételét a 7.Tv  ünnepi műsorában nézőink is láthatták december 26-án.

Behir: http://www.behir.hu/unnepre-hangolodva

Híradó: ">

Ízelítő a koncertből: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

A legjobb sportolókat, sportvezetőket díjazták

 

A hagyományoknak megfelelően az elmúlt esztendő sportsikereit ünnepelték december közepén Békéscsabán, a városháza dísztermében.

Az élsportolói fogadáson átadták a „Békéscsaba Sportjáért” kitüntetést, amelyet idén a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club két kiváló sportolója, Márton Anita és Baji Balázs vehetett át.

A sportolókat elsőként Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte, aki felidézett egy párat azokból az emlékezetes pillanatokból, amelyeket a megyeszékhely sportolói okoztak az utánpótlás versenyektől a riói olimpiáig.

A fogadás kiemelt pontjaként átadták a „Békéscsaba Sportjáért” kitüntetést. Ebben az esztendőben a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club két sportolója, Márton Anita és Baji Balázs vehette át az elismerést.

Az év fő versenye az olimpia volt, így a két díjazott mellett a gyalogló Kovács Barbara és az úszó Bohus Richárd eredményeit is elismerték. A város kiválóságai azonban ebben az évben nemcsak az ötkarikás játékokon remekeltek, hiszen a tornászoktól a vívókig számos hazai és nemzetközi sikert könyvelhettek el a megyeszékhely sportolói.

Behir: http://www.behir.hu/legjobbakat-dijaztak

Híradó: ">

Aktuális: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

Tűzoltók gyújtottak fel egy szobát

 

Néhány perc, és lángokban állt az egész szoba. A katasztrófavédelem idén is látványos bemutatóval döbbentette rá a járókelőket a Szent István téri karácsonyi vásáron arra, hogy egyetlen őrizetlenül hagyott gyertya is vezethet tragédiához az otthonunkban.

Karácsony előtt a lakástüzek veszélyeire hívták fel a figyelmet a tűzoltók. A békéscsabai karácsonyi vásáron felállított konténerben egy átlagos szobát rendeztek be, amelyben kanapé, íróasztal, számítógép és egy tévé is helyet kapott a karácsonyfa mellett. Néhány perc elég volt ahhoz, hogy egy apró gyertya lángjától kigyulladjon a kiszáradt fenyő, majd a tűz átterjedjen a bútorokra. A szoba levegőjét felülről megtöltő sűrű füst miatt egy ilyen helyiségből még a menekülés sem egyszerű, hiszen emiatt szinte le kell közben hasalni – hívta fel a nézők figyelmét Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok.

Az eseményen a Körös Mentőcsoport is jelen volt, akik nemrégiben beszerzett eszközüket, egy hőkamerával felszerelt drónt tettek próbára. Az eszköz a levegőbe emelkedve pontos képet adott a hőség terjedéséről, láthatóvá téve a tűz fészkét.

Behir: http://www.behir.hu/tuzoltok-gyujtottak-fel-egy-szobat

Híradó: ">

 

Megérkezett a Betlehemi láng a Mindenki karácsonyára

 

A Betlehemi lángot fogadták a Békéscsabai városháza előtt, mindannyiunk karácsonyfájánál. A Mindenki karácsonya elnevezésű rendezvényen az érdeklődőket egy pohár forró kakaóval és kaláccsal vendégelték meg.

A Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjainak műsora alatt, a békéscsabai Mindenki karácsonyára is megérkezett a tél. A hagyományos karácsonyi rendezvényre idén is sokan voltak kíváncsiak.

A Mindenki karácsonyát húsz éve rendezi meg a város önkormányzata és a békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat.

– Karácsony táján mindenkiben felébred ez az igény, ez a vágy, hogy egy kicsit többet adjunk, egy kicsit jobban figyeljünk egymásra, kicsit jobban szeressük egymást. A szeretet mindennél fontosabb, nagyon sokat tud adni, nagyon sokat tud segíteni – mondta el Varga Éva a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat igazgatója.

A város karácsonyfája előtt megrendezett ünnepség végén a Betlehemi lángot fogadták, mellyel meggyújtották az adventi koszorú gyertyáit.

Behir: http://www.behir.hu/megerkezett-betlehemi-lang-mindenki-karacsonyara

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

Macival a mentőkben

 

Hatszáztizenhat játék gyűlt össze a „Plüss macit a Békés megyei mentőkbe” elnevezésű kezdeményezésben. Az akcióhoz rengetegen csatlakoztak. A gyűjtés célja az volt, hogy a beteg gyerekek a mentőkben se legyenek játék nélkül, legyen mibe kapaszkodniuk, amíg ellátják őket.

Az akció helyi szervezője Huszka Gabriella ellátogatott a Berzsenyi utcai állomásra, ahol a Békéscsabai Mentőalapítvány alelnöke vette át a több mint hatszáz plüssmacit. 

A gyűjtésben a Békéscsabai Médiacentrum is részt vett. Az elmúlt hetekben közel 400 játékot ajánlottak fel az itt lakók. A könyvtár például egy teljes doboznyi macival és két öreg medvével étkezett a szerkesztőségbe. A Csaba Kulturális Egyesület több mint 42 plüsst ajánlott fel a gyerekeknek. Mint mondták minden játékhoz egy-egy történet, emlék kötődik, amit a gyerekek tovább vihetnek magukkal. Az akcióhoz az Erzsébethelyi Általános Iskola és több képviselő is csatalakozott.

A több mint hatszáz plüss közül mintegy százötven játék marad a csabai állomáson, további százat később használnak fel, a többi játékot pedig a Degré utcai otthon, valamint a békéscsabai és a gyulai kórház között osztják szét.

Behir: http://www.behir.hu/macival-mentokben-galeria

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu846_2016_25szam_CsM.pdf

 

Letették az M44-es alapkövét

 

Letették a M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közötti szakasz alapkövét Kondoros határában.

Az ünnepi rendezvényen Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikai ügyekért felelős államtitkára kiemelte, az M44-es megépítésével Békéscsaba megközelítése Budapesttől várhatóan 45 perccel csökkenhet, valamint javul a régió versenyképessége. A 62 kilométeres 2x2 forgalmi sávos szakaszon összesen három külön szintű csomópont, valamint egy 1,5 kilométeres acél ívhíd is épül. A 144 milliárd állami forrásból elkészülő szakaszt várhatóan 2019 harmadik negyedévében fejezik be.

- Ez egy olyan beruházás lesz, amely mindenképpen a versenyképességet növeli és sokat rövidíte az eljutási időben is, de ami a legfontosabb, hogy biztonságosan 2x2 sávon, fizikai elválasztással és egy nagyon magas színvonalú útminőséggel gazdagodnak az itt élő emberek mondta el közlekedéspolitikai ügyekért felelős államtitkár.

Behir: ">

Híradó:

Aktuális: ">

 

december Ez történt 2016-ban

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL