Évnyitó a templomban

2016. szeptember 2. 16:47 | Zsíros András

Az állami fenntartású iskolák mellett Békéscsaba egyházi iskoláiban is megkezdődött a tanév. A katolikus és evangélikus intézmények ünnepi misével illetve istentisztelettel nyitották meg a kapuikat.

„Ígérjük meg a Jóistennek azt, hogy ebben a tanévben szorgalmasak leszünk, és valóban igyekszünk jónak is lenni, hiszen ez talán még fontosabb, mint az, hogy jól tanuljunk” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Szigeti Antal plébános az új tanév alkalmából tartott szentmisét, amelyen a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola diákjai és tanáraik vettek részt. Idén összesen 163 tanulóval kezdik meg a tanítást. Közül 18-an elsősök, akik nagy izgalommal készültek fel az iskolaévekre.

A tanítók igyekeznek mindent elkövetni annak érdekében, hogy az iskolát most kezdők is szeretettel és bizalommal forduljanak hozzájuk. Braunné Fodor Zsuzsanna tanító elmondta, az iskolában hagyomány, hogy januártól kezdve suliváró játékházat tartanak, ahol lehetőségük van a leendő iskolásoknak akár többször is találkozni, ismerkedni egymással, a tanárokkal, a környezettel. Az oktatók reményei szerint ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek már első naptól biztonságban érezzék magukat a tanteremben.

Az Evangélikus Nagytemplom is megtelt diákokkal az első tanítási napon. Régi szokás szerint az elsősöket a végzősök vezették be kézen fogva a templomba. Az istentiszteleten Gáncs Péter püspök hirdetett igét, aki az evangélikus tanítás fő üzeneteként a szeretetet fogalmazta meg. Mint mondta, jó lenne, ha erről szólna a most kezdődő tanév.

Az istentiszteleten tett ünnepélyes esküjük után Kondor Péter esperes beiktatta az intézmény új tanárait. Köveskúti Péter igazgató szerint nagy felelősség oszlik meg az oktatók között. Elmondta, összesen 966 tanuló és 75 óvodás tanul néluk. Emellett a kollégiumukban 125 tanuló lakik és dolgozik minden nap. Hozzátette, alapfokú iskolájukban is szép számmal tanulnak gyerekek.

Az új tanévben az iskola egy sportcsarnokkal is bővül, amelyet az igazgató szerint a következő naptári évtől tudnak majd használatba venni.

FEL