Évindító beszélgetést tartottak a környék településeinek vezetői

2023. január 23. 15:02 | Vári Bianka

Polgármesterek, alpolgármesterek és jegyzők jöttek össze egy közös beszélgetésre hétfőn, Kétsopronyban. A találkozót Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezte azzal a céllal, hogy a vezetők kötetlen formában vitassák meg a jövő problémáit és lehetőségeit.

Kétsoprony község önkormányzata látta vendégül a választókerület polgármestereit január utolsó hetében. Az évindító beszélgetésre több éves szünet után kerülhetett ismét sor, ugyanakkor a település polgármestere szerint nagy szükség van az ilyen összejövetelekre. 

– Hosszú idő után ez az első alkalom, amikor mindnetől függetlenül együtt tudunk lenni, és tudunk beszélgetni olyan témákról, amelyek mindnyájunkat érdekelhetnek. Eszmét tudunk cserélni arról, ki, hogyan old meg bizonyos feladatokat – mondta Völgyi Sándor.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

– Mindannyian felelősséget viselünk a környezetünkért, ez pedig együttműködést követel – kezdte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, majd beszámolt azokról a hatásokról és feladatokról, amelyekkel az elmúlt évben valamennyi városvezetőnek szembe kellett néznie. Mint mondta, a világjárvány, a gazdasági nehézségek és a háború szinte tervezhetetlenné tette a jövőt, ennek ellenére mégis muszáj előre gondolkozni. 

– A települési költségvetések elkészítésének az időszakát éljük. Természetesen ez az év is nehéz lesz, ahogyan a tavalyi esztendő is nagyon nehéz volt az infláció, a háború miatt. De talán tervezhető azzal a kormányzati segítséggel, amit részben most kaptak az önkormányzatok. Márészt a most látható folyamatok nem teszik annyira nehézzé a helyzetet, mint amit néhány hónappal ezelőtt gondoltunk.

A képviselő hozzátette, hogy amíg év végén nem tudhattuk, hogy lesz-e kormányzati támogatás, mára tisztább a kép. A háború kirobbanása után a munkanélküliségtől tartottunk, de ez sem következett be. Majd a tél közeledtével az energiaárak adtak okot az aggodalomra, de ezt az akadályt is sikerült leküzdeni.

Herczeg Tamás beszámolójában kitért a Modern Városok Programban zajló geotermikus hőhasznosítás fontosságára is, biztatva a településeket arra, hogy mérjék fel a fejlesztésben rejlő lehetőségeket. Kiemelte, hogy a jövőben várhatóak erre uniós források.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

A következő időszak kapcsán a képviselő elmondta, hogy bár a háború egyértelmű vesztese Európa, mégis várható GDP-növekedés ebben az évben. Az inflációra reflektálva megjegyezte, hogy a mostani tényezők nem indokolják az árak további emelkedését, a cél pedig az, hogy az inflációt év végére egy számjegyűre, azaz tíz szűázalék alá mérsékeljék.

Herczeg Tamás végül kitért arra is, hogy a jövőben tovább folytatódik a Magyar Falu Program; az első pályázatot már kiírták, és továbbiak is lesznek. A TOP plusz pályázatok egy része lezárul, tavasszal pedig új kiírások várhatóak.

A képviselő jelezte, hogy ezután is meghirdeti a Közösség, valamint az Esély díjakat, emellett Békéscsaba mellet több településen is elindítaná a Tiszta udvar, rendes ház programot. Végül néhány gondolat erejéig méltatta Békéscsaba alpolgármesterét, Hanó Miklóst, aki 30 éve áll a köz szolgálatában.

 

További programok »

Hírek videóval

10. Küzdelem Napja - 34 mérkőzés országos bajnoki címekkel

Tizedik alkalommal rendezte meg a Küzdelem Napja elnevezésűgálát a Békés Megyei Kempo Egyesület, Gyulán. A Prohászka Zsolt Városi Sportcsarnokban megtartott eseményen a legjobb K1, MMA és ökölvívás szabályrendszerben versenyző hazai és külföldi sportolók mérkőzéseit izgulhatta végig a közönség. Az est fő mérkőzésén Mármarosi Patrik, a Békéscsabai Lakótelepi SE kiválósága egyhangú pontozással verte meg román ellenfelét.
2023. március 19. 11:17
FEL