A Baromfi Termék Tanács elnöke hozzátette: tavaly mintegy 2,1 tized millió hízott libát és 1-2.5 millió körüli húslibát állított elő az ágazat. A vezető kiemelte: Magyarország ezzel Európa legnagyobb libahús-előállítója.
A magyar lúdágazat jelentős részben exportra termel
A BTT elnöke ismertette: a lúdágazat 80-90 százalékban exportra termel, Európában Franciaország, Belgium és Svájc, míg a Távol-Keleten elsősorban Korea és Japán a legnagyobb felvevőpiacunk hízott májból. Csorbai Attila kiemelte, hogy hazánk legnagyobb konkurense Lengyelország, ahol az utóbbi időszakban a libahústermelés rendkívül felfutott, becslések szerint négymillió körüli húslibával.
Átalakult a hagyományos húslibatartás
A ludat húsáért, tolláért és kihizlalt májáért tartják, mely termékek mindegyike keresett exportcikk. A lúd lehetőségeket ad a termelő számára arra, hogy alternatívákban gondolkodjon, és azt a hasznosítási irányt helyezze előtérbe, amelynek legkedvezőbb a piaci helyzete. Csorbai Attila elmondta: változott a tenyésztés irányvonala, hiszen a tenyésztők megpróbálnak fiatalabb, kisebb tömegű állatokat nevelni. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem a fajtát változtatják meg, hanem a nevelés idejét rövidítik le a tenyésztők, kisebb tömegű libákat kínálnak a piacra.
Az őshonos fajták tenyésztése zajlik Magyarországon
Csorbai Attila hozzátette: míg a csirke esetében több száz millió egyedet számlál az éves kibocsátás, addig libából Európa-szerte nagyjából 10–11 millióra van szükség, ezért a piac és az ágazat mérete viszonylag kicsi. A termelésben emiatt még jelen vannak az őshonos fajták is.
Barta Ildikó ismertette: a céljuk a magyar szakirodalomban leírt lúdfajták felkutatása és stabilizálása, valamint az újbóli elismertetésük mint őshonos lúdfajta. A Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ génbanki tenyésztésvezetője hangsúlyozta, hogy ezek az őshonos állatok olyan tulajdonságokkal bírnak, amelyek a mai kor igényeinek is megfelelnek.
– Az említett lúdfajok jól alkalmazkodtak a magyarországi éghajlati viszonyokhoz, valamint a növénykínálathoz. A másik nagy előnyük az ellenálló képesség, nagyon jó májminőséggel rendelkeznek, és majdhogynem tömés nélkül is olyan méretű és minőségű májat produkálnak, ami a kulináris élvezetek csúcsát képviseli – fogalmazott Barta Ildikó.
(forrás: www.hirado.hu)