"Európa a polgárokért" - az európai polgári kezdeményezésekről tanácskoztak Békésen

2017. március 29. 20:14 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Csordulásig megtelt a Békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ színházterme, a "Közösségek hálózata a polgári kezdeményezés elemzésére az európai demokrácia mentén" elnevezésű projekt zárókonferenciájának nyitónapján.

Békés városa testvér településekkel és partner városokkal összefogva adott be pályázatot 2015-ben, melyet az Európai Unió audiovizuális oktatási és kulturális ügynöksége támogatandónak ítélt.
A 2016. szeptemberében tartott békési nyitórendezvényt követően, a Vajdaságban, Lengyelországban, Erdélyben folytatódott az előadásokkal és workshopokkal tarkított rendezvénysorozat, mely további lehetőséget biztosított civil szervezetek bemutatkozására, jó gyakorlatok prezentálására, illetve turisztikai és gazdasági kapcsolatok erősítésére is.
Izsó Gábor polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy széles körű információkkal és tudásanyaggal gazdagodtak a résztvevők, bízik benne, hogy az itt épített kapcsolatok a későbbiekben is hasznosulnak majd. "A projekt alapvető célkitűzése, hogy bővítsük ismereteinket, tájékoztassuk a résztvevő települések lakosságát, népszerűsítsük az aktív európai polgárság ideáját, és a Európai Polgári Kezdeményezéseket." - mondta a városvezető.
Baran Ádám a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet vezetője prezentálta a projekt eddigi vívmányait, majd pedig a szakmai programért felelős Szilágyi Tamás adjunktus tartott nyitó előadást "Európai integráció és demokratizálódás: negyed század a mérlegen" címmel.
A további előadások betekintést adtak az Unió működésébe, a demokratikus részvétel lehetőségeire fókuszálva.

A szombati workshop során folytatják a résztvevők a Gyergyószentmiklóson elkezdett munkát, mely keretében egy Európai Polgári kezdeményezést szimulálnak.

További programok »

FEL