Európa 40 legjobb múzeuma között van a gyulai Almásy-kastély

2018. február 22. 16:58 | Horváth Szabolcs

Európa 40 legjobb múzeuma közt van a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Az „Év Európai Múzeuma” címének elnyerése ha nem is a küszöbön, de már látható távolságban van, ugyanis a gyulai kastély az első fordulót sikeresen vette.

A fennállásának második évét ünneplő gyulai Almásy-kastély interaktív módon mutatja be a látogatóknak a cselédség hétköznapjait, a grófi család életét.

A látogatóközpont különlegessége, hogy a turistákat megpróbálják minél jobban bevonni a tárlatvezetésekbe, sokszor segítségül hívva a kor modern technikai vívmányait. Így bújhat valaki például korhű ruhába is virtuálisan.

Az évfordulókra külön készülünk. Hiszen a kastély életében számos olyan dolog történt, ami különleges és példaértékű. Például az aradi 13-ból 10 itt tette le a fegyvert, aztán járt a falai között Munkács Mihály, Erkel Ferenc is megfordult benne, és itt volt az első kastélyban előadott színjáték nyilatkozta Dombi Ildikó az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Európa legjobb 40 múzeuma közé már bekerült a kastély, olyan rangos kiállítóhelyek mellett, mint az Azerbajdzsáni Szőnyegmúzeum vagy a Német Jegybank Múzeuma, így igen erős mezőnyben versenyezhet az „Év Európai Múzeuma” címért. 

Számunkra nem is az a legfontosabb, hogy konkrétan milyen eredményt érünk el ezen a megmérettetésen, hanem az, hogy kikerülünk egy nemzetközi piacra, ha szabad így fogalmazni. Megismernek bennünket, megismerik Gyula városát, rajtunk keresztül talán a többi kiállítóhelyet is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy meglehetősen rangos körforgásba kerülhet be a mi kiállítóhelyünk is  mondta Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője. 

A bíráló bizottság svájci szakértője már végigjárta a kastélyt és tárlatait, valamint anonim ítész is a fürdővárosba látogatott. A végeredmény májusban, Varsóban derül majd ki.

FEL