„Etiópiában már folyik is egy brutális polgárháború”

2022. január 19. 17:23 | Such Tamás

A világ geopolitikai eseményei – Az instabil déli félhold címmel tartott előadást kedd este dr. Demkó Attila, a Matthias Corvinus Collegiumban (MCC). Az MCC Geopolitikai Műhely vezetőjét a rendezvény előtt faggattuk.

– Mit jelent az előadás címében szereplő déli félhold kifejezés?

– Egy Nigériától Pakisztánig kiterjedő területet, ahonnan a legtöbb Európát érintő probléma származik. Ezekre az országokra az jellemző a leginkább, hogy nagyon magas a népességnövekedés, rendkívül instabilak és a legtöbbjüket mesterségesen hozták létre a gyarmattartó hatalmak.

Nigéria és Pakisztán esetében még maguk az államnevek is mesterséges kreációk. A térség számos országának helyzete tarthatatlan. Például Nigéria lakossága a következő 30 évben 200-ról 400 millióra nő. Kérdés, hogyan tudnak szó szerint százmillióknak munkát adni pár évtized alatt? A válasz: sehogy.

 

Dr. Demkó Attila előadásán az MCC-ben – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Dr. Demkó Attila – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Miért nem lehet a születéseket korlátozni, mint ahogy az utóbbi évtizedekben ezt a kínaiak megoldották?

– Ahhoz működő államok kellenek. Kína az, mert ha azt mondja az állam vezetése, hogy „Egy anya egy gyereket szülhet!”, akkor azt betartják. Számos afrikai ország nem igazán működő állam. Másrészt az általam érintett országok szinte mind muszlim vallásúak, ahol sokkal nehezebb az ilyen típusú korlátozások bevezetése, mint a kommunista Kínában volt.

 

– Európából szinte nem is tudjuk, hogy Afrikában ennyire elterjedt az iszlám hit.

– Az európai hódítás előtt már volt egy iszlám hódítás; mi több, az európai rabszolgakereskedelem előtt volt egy iszlám rabszolgakereskedelem. Csak erről nem illik beszélni, mert a mai fővonalbeli, liberális, woke-baloldali gondolkodásban csak az európaiak lehetnek hibásak mindenért. Maga az Ottomán Birodalom Marokkóig ért, az arabok pedig eljutottak egészen Mozambikig, óriási és általában igen negatív hatást gyakorolva a kontinensre. Ennek része volt a sokszor erőszakos térítés is.

 

Dr. Demkó Attila előadásán az MCC-ben – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Az európai gyarmatosítás ideje alatt jobban működtek ezek az államok?

– Az európai államok – amellett, hogy szívtak és szívnak is ki energiákat Afrikából –, létrehoztak egy infrastruktúrát, utakat, vasutakat, városokat, egy bizonyos rendet. Azonban a mai rossz helyzetért is az európai gyarmattartók felelősek. Egyiptom kivételével egyetlen természetes afrikai állam sincs, amelynek határai a helyi földrajzi és etnikai viszonyoknak megfelelően alakultak volna.

Itt külső akarattal sokszor olyan népeket kényszerítettek egy államba, akik nem szerették, sokszor évszázadokon át gyilkolták egymást, vagy éppen népeket vágtak több részre, határokkal - ez számunkra ismerős, hiszen ugyanezen európai hatalmak, Franciaország és a britek velünk is ezt tették.  A mesterségesen létrehozott Nigériában például összekényszerítették az északi vidéken muszlim hitűeket a déli keresztényekkel, animistákkal.

 

Galéria

 

–  Afrikai Jugoszláviák.

– Igen. Persze sok minden nagyon más, de Nigéria egy 200 milliós Jugoszlávia; Etiópia 120 milliós Jugoszlávia, mindkét állam ugyanúgy felrobbanhat, mint déli szomszédunk, Etiópiában már folyik is egy brutális polgárháború.

***

Dr. Demkó Attila Pekingben tanult biztonságpolitikát. Közel két évtizedet dolgozott a biztonságpolitika területén, a Miniszterelnökségen, majd a Honvédelmi Minisztériumban és Brüsszelben. Bejárta a világ legfontosabb válságzónáit, a Balkánnal, Irakkal és Afganisztánnal foglalkozott. Védelmi tanácsadó volt Magyarország NATO-képviseletén. Számos cikk és tanulmány szerzője a nemzeti kisebbségi konfliktusok, Románia, Moldova és a délszláv válság témakörében. Jelenleg második könyvén dolgozik.

 

Dr. Demkó Attila előadásán az MCC-ben – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Békéscsaba

FEL