Érzékenyítő játékok az Egyensúly FICSAK táborban

2019. augusztus 12. 18:41 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Múlt héten tizennyolc fiatal vett rész az Egyensúly FICSAK táborban, ahol minden nap más-más érzékenyítő játékot próbálhattak ki a gyerekek, többek között a vakpiacot, a kerekesszékes akadálypályát, de emellett kutyaterápiás foglalkozást is tartottak nekik.

Az Egyensúly AE Egyesület és a Fiatal Családosok Köre békéscsabai szervezete izgalmas, érzékenyítő programokat szervezett a fiataloknak, akik többek között a Fentartható Térség Alapítvány munkatársainak köszönhetően foglalkoztak környezetvédelemmel, de Baji Miklós Zoltán jóvoltából kézműves foglalkozáson is részt vehettek.

Pénteken az Egyenlő Bánás Hatóság Békés Megyei jogi referensével is beszélgettek a gyerekek az akadálymentesség és a diszkrimináció-mentes szemlélet előnyeiről.

– A gyerekek nagyon ügyesek, megértenek mindent. Szuper program a kutyás érzékenyítő foglalkozás is. A táborozók nagyon nyitottak, értelmes felvetésekkel, építő módon járulnak hozzá a beszélgetéseink sikeréhez – mondta el dr. Csűri Gábor, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Békés megyei jogi referense.

Gulyás Bianka gyógypedagógus két terápiás kutyával és egy terápiáskutyának tanuló golden retrieverrel érkezett. A különböző érzékenyítő játékok előtt a terápiás kutyákról, azok munkájáról, valamint a felelős állattartásról is beszélgetett a fiatalokkal, majd az óvodából és iskolából ismert ügyességi játékok átalakított változatait játszották a táborozók a kutyákkal. A szakemberek szerint a gyerekek így felelősségteljesebbé, ugyanakkor nyitottabbá válnak a foglalkozásoknak köszönhetően.

– Tizennyolc táborozóból egy kislány mondta, hogy ő fél a kutyáktól, ugyanakkor nagyon tetszik, hogy ezt el tudta mondani nekük, és így tekintettel tudtunk lenni rá. Egy fél óra múlva már a kutyáktól egy méter távolságban futkározott. Általában tízből kilenc gyermek a foglalkozás végén simogatja és ölelgeti a terápiáskutyákat – mondta el Gulyás Bianka, gyógypedagógus és kutyás terapeuta. 

A kutyák különböző feladatokon keresztül mutatták meg a táborozóknak, hogy milyen úgynevezett állat-asszisztált terápiákkal foglalkoznak ők, és hogyan segíthetnek ezáltal az embereknek.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Kibővítették és korszerűsítették a több mint 80 éves Galbácskerti Óvodát Gyulán

A gyulai Galbácskerti Óvoda egy évig tartó felújítása befejeződött, és a járvány miatti korlátozások feloldása után ünnepélyesen is átadták a megújult épületet pénteken. A gyulai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból 170 millió forintos támogatást nyert a Törökzugi és a Galbácskerti Óvodák fejlesztésére. Az utóbbi épület esett át a nagyobb változáson, mivel két csoportszobával bővítették, a meglévőeket pedig összenyitották, hogy nagyobb helye legyen a gyerekeknek.
13:28
FEL