Értékek a vásznon – Megnyílt az idei Csabai Szalon

2019. október 31. 15:32 | behir

Tizenkilencedik alkalommal mutatkoztak be Békéscsabán alkotásaikkal helyi, illetve a városhoz kötődő művészek a Csabai Szalon keretein belül. A kiállításnak – ahogy azt már megszokhattuk – a Csabagyöngye Kulturális Központ ad helyet.

A tárlatot magába foglaló Panoráma terembe belépve hamisíthatatlan stíluskarnevál fogadja a látogatót. A húsz művész 44 alkotása valóságos vizuális gourmet vacsora, pici falatokban mutatja be az alkotók lelki világát, és mire végére érünk a menüsornak, kellemesen laktató művészeti vacsorával gazdagodunk – kajakóma nélkül.

A Csabai Szalon tulajdonképpen több mint egy kiállítás, inkább beszélhetünk egy békés közösségről, ami meleg szívvel invitálja be a látogatóit. Itt abszolút demokrácia van, ugyanannyi szó jut mindenkinek. Kényelmesen megférnek egymás mellett a vad ecsetvonások, a digitális effektek, a rögtönzött kézmozdulatok, és a mértani pontosságú alakzatok is. Ezt a sokszínűséget tovább fokozta a kiállításmegnyitón elhangzott, marimbán eljátszott afrikai dallamcsokor.

 

Fotó: Felegyi Anikó (Csabagyöngye Kulturális Központ)

 

A kiállításra szánt darabok megvásárolhatók, ám nem oly módon, mint nagyon sok galériában, ugyanis itt nem érezhetjük a levegőben a művészet szeretete mögé elbújtatott, csorgó nyállal figyelő marketinghiénát. Ez köszönhető egyrészt a már említett meghitt közösségnek, valamint a Csabagyöngye Panoráma termének. A tágas, kellemes fénnyel megvilágított helyszín bőven ad időt, hogy emésztgessük a látottakat. A Csabai Szalon így nem homok a szembe, a képek szépen vezetik körbe maguktól a látogatókat.

A Csabai Szalon már bőven elmúlt nagykorú, és egyre nemesebbé válik. Mivel folyamatosan kapja a vérfrissítést, nem tud kifulladni az ereje. Szükség van rá, mert összefogja Békéscsaba művészeit, bizonyítva, hogy mennyi értékteremtő ember él, vagy élt városunkban.

Nagy Tibor

FEL