Érsekújvár lesz a Csabai Kolbászfesztivál díszvendége

2016. szeptember 3. 12:27 | Mikóczy Erika

 

Érsekújvár lesz a huszadik Csabai Kolbászfesztivál díszvendége idén októberben. A Csemadok Érsekújvári Alapszervezeténet tagjai pénteken Békéscsabára látogattak, hogy megbeszéljék a részleteket.

Danczi József, a szervezet elnöke elmondta, a kultúrán és a gasztronómián túl a két várost más, történelmi szálak is összekötik. Az ő alapszervezetükben is vannak például olyanok, akiknek a szülei évtizedekkel ezelőtt Békéscsabáról költöztek Érsekújvárra, és van, akinek a nagyszülei békéscsabai házában ma egykori érsekújváriak élnek.

A díszvendégek úgy tartják, a csabai kolbásznál nem lehet jobbat készíteni, ennek ellenére kísérleteznek. Érsekújváron immár 12 éve tartanak kolbászfesztivált, igaz, ez csak tized akkora, mint a békéscsabai rendezvény, ami több százezer látogatót vonz.

– Megtiszteltetés számunkra, hogy éppen a jubileumi, huszadik kolbászfesztivál díszvendégei lehetünk. Évekkel ezelőtt a kolbászklubbal indult a barátságunk a kultúra és a gasztronómia területén. Ismerjük tehát Békéscsaba gasztronómiai értékeit és szeretnénk az érsekújváriaknak is bemutatni azokat, és persze szeretnénk, ha a csabaiak jobban megismernék Érsekújvár értékeit, gasztronómiáját. Emellett a turizmusban, egymás kultúrájának megismerésében is lehetőségek rejlenek – mondta Danczi József, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke.

FEL