Erősebb fénnyel előre – Kétmilliárdból fejlesztett a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.

Évente egymillió lámpát készítenek majd abban a gyáregységben, amit kedden adták át Szarvason. A közel kétmilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően a Szarvasi Vas-Fémipar Zrt. egy négyezer négyzetméteres épületegyüttessel bővült.

A szarvasi gyárat még 1952-ben alapították, ami azóta is 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani.  A dolgozók létszáma 420, kétharmaduk lámpa-, egyharmaduk kávéfőzőgyártással foglalkozik. A cég fő profilja a világítástechnika, ami most saját gyáregységet is kapott a svéd bútorkereskedő óriásvállalattal, az IKEA-val kötött megállapodásnak köszönhetően.

– A beruházás kifejezetten egy projekt kiszolgálására jött létre. Vállalatunk legnagyobb külföldi partnere egy svéd lakberendezési cég. Egy olyan új termékcsaládot hozott a portfóliójába, ahol évente egymillió lámpát kell készítenünk, amelyek mintegy 100 millió alkatrészből épülnek majd fel – a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. kereskedelmi igazgatója, Gáspár Gergely.

A térség országgyűlési képviselője kiemelte: a cég az új gyáregységgel eddig 120, majd összesen 200 új munkahelyet teremtett, ami nagy jelentőséggel bír nemcsak Szarvas, hanem a megye életében is.

– Fontos ez a fejlesztés, hiszen a cég ezáltal nemcsak ezt a brandet viheti tovább, amit kialakított az elmúlt évtizedekben, hanem a foglakoztatást is segíti. Fontos ez a város életében is, nem is beszélve azokról az adóbevételekről, amiket ez generál – fejtette ki Dankó Béla.

A térség országgyűlési képviselője arról is beszélt, az ilyen fejlesztések járultak hozzá, hogy tavaly a magyar gazdaság 4 százalékos növekedést tudott elérni. Megjegyezte, 2010-hez képest 750 ezerrel többen dolgoznak, tavaly 40 ezer közmunkás helyezkedett el a versenyszférában, és húszezren tértek haza külföldről. A szarvasi gyár több új technológiát is bevezetett, ezzel is segítve a hibátlan lámparészek legyártását.

–A jövő a technológiai fejlesztés. Van mostmár automatizált, robotizált technológiánk. Ezt szeretnénk továbbfejleszteni. Dolgozóinkat kell felkészíteni a jövő kihívásaira és saját képzési centrumot kell létrehoznunk – fogalmazott a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. vezérigazgatója, Csébits Ferenc.

A vezérigazgató kifejtette: a cég közel kétmillió lámpát gyárt évente, aminek közel 70 százaléka exportra készül, a termékek pedig a világ valamennyi országába eljutnak.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalat adózott eredménye 2016-ban 56 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 16 millióról. Az értékesítés nettó árbevétele 2016-ban 3,77 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 3,8 milliárd. Ebből a belföldi értékesítés 1,57 milliárd forintot tett ki az előző évi 1,2 milliárddal szemben.

 

Forrás: MTI/behir.hu

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,