Érkezik a leszerződött mennyiségek feletti orosz gáz Magyarországra

2022. augusztus 14. 07:20 | behir.hu

A Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára szombaton.

– A szomszédunkban zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe. A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra – fogalmazott Menczer Tamás közösségi oldalán.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén. Mint írta, a 32 százalék feletti szint békeidőidőben elegendő is lenne, de jelen helyzetben biztostra kell menni.

– Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni – emlékeztetett a politikus, hozzátéve: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásai megállapodáshoz vezettek, így a Gazprom péntek reggell megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

Menczer Tamás közölte, hogy első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések.

Forrás: FB/Menczer Tamás

További programok »

Gazdaság

Az Airbus üzemében gyártott alkatrészek a teljes helikopter üzletágat ellátják

Két éve indult el a termelés az Airbus gyulai gyárában. Az üzemben készült helikopter alkatrészek 2023 végén megkapták az európai repülésbiztonsági ügynökség felhasználási engedélyét, azóta a termelés három műszakban folyik. A Gyulán gyártott eszközöket a vállalat németországi és franciaországi összeszerelő üzemeiben építik be az új helikopterekbe.
2024. július 12. 19:07
FEL