Eredményesen zárult a tavaszi túzokszámlálás

2020. április 30. 13:46 | behir.hu

A napokban lezajlott a túzokok tavaszi, országos szinkronszámlálása. Az állomány 40 százaléka, 526 példány a Körös-Maros Nemzeti Park területén él. A cenzus során mindösszesen 1384 túzokot regisztráltak a szakemberek – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapján.

Az idei tavaszi számlálás során 439 példányt találtak Dévaványa térségében, mely a faj legerősebb állománya Közép-Európában. Érdekesség, hogy a tojók száma majdnem duplája volt a kakasokénak. A legvalószínűbb, hogy a kakasok egy része valamely közeli, de nem szokványos élőhelyen tartózkodott, így ők kimaradtak a számlálásból.
 
A KMNP másik tradicionális túzok-élőhelyén, a Kis-Sárréten most 14 kakast és 49 tojót regisztráltak. Az itteni állomány ökológiai szempontból szoros egységet képez a határ túloldalán, Nagyszalonta térségében élő túzokokkal. Nagy részük most a magyarországi oldalon tartózkodott, a romániai területen csak két példányt találtak a szakemberek.
 
A Csanádi pusztákon a korábbi évekhez hasonló az állomány, 7 kakast és 14 tojót számoltunk. A határ szerbiai oldalán nyolc tojót regisztráltak az ottani megfigyelők.
 
Magyarországon 1991 óta végeznek szinkronizált – egyidejű – túzokszámlálást, évente két alkalommal: január második felében és március végén, április elején. Télen a túzokok nagyobb csapatokban mozognak és általában a repceföldeken koncentrálódnak, így számlálásuk is könnyebb, mint tavasszal, amikor már szétszóródnak a dürgőhelyeken, ráadásul a magasabb növényzet miatt nehezebben is láthatók.
 
Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

További programok »

Itthon

FEL