Erdős Norbert: Az élelmiszerrel spórolhatunk

2016. május 21. 11:29 | behir.hu

A súlyos helyzetben levő magyar tejtermelők és a lakosság is jól jár a nyerstej és a friss tej áfájának öt százalékra történő csökkentésével - fogalmazta meg Erdős Norbert európai parlamenti képviselő Békéscsabán. A fideszes politikus Mélykúti Tiborral, a Tej Terméktanács elnökével lefolytatott tárgyalását követően kiemelte, nagy szükség van erre a lépésre, hiszen a magas, tizennyolc százalékos áfa komoly lehetőséget teremt a külföldi élelmiszerek áfa-csaltan történő behozatalára és belföldi értékesítésére. A Tej Terméktanács számos példát talált arra vonatkozóan, hogy egy adott külföldi tejtermék – főleg UHT tej – olcsóbban kapható a magyar élelmiszerboltokban, mint az anyaországi szupermarketekben. Az Európai Uniót sújtó tejpiaci válságon túl az áfa-csalás okozta árcsökkenés további terheket rótt a magyar gazdákra.

Erdős Norbert emlékeztetett, a 2017-től hatályba lépő áfa-csökkentéssel - a nyerstej és a friss tej mellett a baromfihús és a tojás áfája is öt százalékra csökken – a lakosság is jól jár majd. Egyrészt az "élelmiszer-rezsicsökkentéssel" egy kétgyermekes család akár évi 35-40 ezer forintot takaríthat meg, másrészt a forgalmi adó csökkentése gyakorlatilag megduplázza a következő évre tervezett nyugdíjemelés mértékét is. Hozzátette, hogy a magyar családok további előnyöket élveznének az élelmiszer-rezsicsökkentés terén, ha a kormány a rendkívül népszerű UHT-tejek áfáját is öt százalékra vinné le - ez jelenleg huszonhét százalék. A hazai tejfogyasztás döntő részét kitevő UHT-tej több mint felét már magyar vállalkozások állítják elő, így egy további csökkentés az ő hasznukat is jelentősen megnövelné.

A Békés megyei politikus felhívta a figyelmet, hogy az áfa-csökkentés megvalósulásáig is komoly teendők állnak előttünk. Az EKÁER elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer és az online pénztárgépek adatbázisainak, továbbá a Tej Terméktanács adatbázisának az összekapcsolásával, valamint az eddigieknél jóval gyakoribb ellenőrzések lefolytatásával sikeresen tudna Magyarország fellépni a költségvetésnek több tízmilliárdos kárt okozó tejáfa-csalások ellen.

 

FEL