Erdős Norbert: A hazai borágazat számíthat a fideszes EP-képviselőkre

2017. január 3. 08:30 | Mikóczy Erika

Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az Európai Parlamentben látta vendégül Légli Ottót, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnökét és dr. Brazsil Dávidot, a szervezet főtitkárát. Az agrárbizottság magyar tagja a látogatást követően kiemelte: minden rendelkezésére álló eszközzel segít a magyar borászoknak a sikeres uniós érdekképviseletük és az esetleges problémáik megoldása érdekében.

A HNT kétfős delegációja a magyar borágazat európai uniós nemzetközi kapcsolatainak a megerősítése végett érkezett Brüsszelbe, ahol látogatást tett a COPA-COGECA európai érdekképviseleti szövetségben is, és tárgyalt Pekka Pesonen főtitkárral.

A találkozón Légli Ottó megköszönte Erdős Norbert szakmai hozzájárulását a magyar borászati stratégia megalkotásához. Kiemelte: számos programot kívánnak indítani a kicsi és a nagy borászatok számára is a borok minőségének az emelése és a borászati stílusok egységesítése érdekében. A tervezett lépésekkel a magyar borkínálat remélhetőleg még inkább elmozdul majd a rendezett szőlőbirtokok, a minőség és az eredetvédelem irányába.

Légli Ottó rámutatott: a magyar borászat legnagyobb elmaradása a bormarketing terén áll fenn, ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség alatt működő Gasztronómiai és Bormarketing Igazgatóságával együtt jelentős reklámkampányokat indítanak. Erdős Norbert elsősorban a hatalmas lehetőségeket kínáló lengyel és balti piacra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az uniós promóciós pénzügyi alap jelentősen megemelkedett, a 2015. évi 60 millió euróhoz képest idén már 111 millió euróra lehet pályázni. Ez az összeg 2018-ra eléri a 200 millió eurót. A magyar borászoknak érdemes lenne pályázniuk ezekre a forrásokra, akár más tagállamokkal összefogva, vagy más minőségi termékekkel egy kosárban árulva.

Légli Ottó megköszönte Erdős Norbertnek, hogy a közelmúltban írásbeli parlamenti kérdést nyújtott be a Bizottsághoz a szőlőtelepítési jogokkal kapcsolatban. „A Bizottság álláspontja ugyanis 2200 hektár magyar ültetvény újratelepítését lehetetlenítené el, amelyet meg kell akadályoznunk” – emelte ki a fideszes politikus.

 

FEL