Energetikai korszerűsítések Békéscsabán

2019. január 20. 08:06 | Mikóczy Erika

Számos energetikai fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Békéscsabán, amelyek eredményeként csökkenek az energiaköltségek, illetve a környezet megóvását is segítették ezek a beruházások. Az energetikai korszerűsítések azonban korántsem értek véget, ráadásul a Modern Városok Program keretében megtörténhet Békéscsaba komplex energetikai fejlesztése is – szögezte le Hanó Miklós alpolgármester.  

 

Múlt évben több középület és intézmény energetikai korszerűsítéséről is részletesen beszámoltunk. Most arra kértük Hanó Miklós alpolgármestert és dr. Sódar Anitát, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetőjét, foglalják össze, mi történt ezen a téren az elmúlt időszakban, illetve mire számíthatunk a közeljövőben.

 

Az Andrássy Gimnázium kollégiumának energetikai korszerűsítése múlt évben elkészült (fotó: Milyó Pál)

– Békéscsaba számára 15 milliárd forint áll rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ez magában foglalja az iparterületek fejlesztését, a városi piac fejlesztését, az óvodák, bölcsődék korszerűsítését és különböző rehabilitációs programokat. Ezen kívül igen jelentős összeget, több mint 3 milliárd forintot tud a város az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésre fordítani – jegyezte meg Hanó Miklós.

 

Mint azt dr. Sódar Anita elmondta, 2018-ban négy épület energetikai korszerűsítését fejezték be teljes egészében. Sikerrel valósult meg az Andrássy Gyula Gimnázium lány- és fiúkollégiumának a felújítása, a Madách Utcai Általános Iskola, a Petőfi Utcai Általános Iskola, illetve a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola energetikai korszerűsítése is. A munkák további épületekben folytatódnak.

 

Napelemek a Petőfi utcai iskola tetején (fotó: Milyó Pál)

– A több mint 3 milliárd forintos összegből összesen 26 önkormányzati épület korszerűsítése történik meg. Ezek egy részénél már 2018-ban elindult a kivitelezés, ilyen például a Balassi Bálint Művészetek Háza, ahol idén tavasszal fejeződik be a fejlesztés, de idetartozik a Becsey utcai óvoda, a Kölcsey utcai óvoda, az Orosházi út 2. szám alatti Mackó Kuckó Óvoda és a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda energetikai fejlesztése is.

 

A Mackó-Kuckó Óvoda (fotó: Milyó Pál)

– Ugyancsak energetikai korszerűsítésen esik át az Erzsébethelyi iskola Rózsa utcai épülete, a Lencsési Közösségi Ház, valamint a Bartók Béla út 12. szám alatt található pszichológiai tanácsadó – sorolta a beruházásokat dr. Sódar Anita, hozzátéve, hogy januárban további 13 épület előkészítését végzik el, ezeknél a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás van folyamatban.

 

Az Erzsébethelyi iskola Rózsa utcai épületének energetikai korszerűsítése is megtörténhet (fotó: Milyó Pál)

A cégvezető kiemelte azt is, hogy az energetikai korszerűsítés nem teljes körű felújítást jelent, tehát ennek keretében nincs lehetőség például a falak festésére, padlóburkolatok cseréjére vagy a vizesblokkok felújítására. Ebből a keretből például a homlokzati nyílászárók cseréje, a hőszigetelés és a gépészeti felújítások valósulhatnak meg.

 

A pszichológiai tanácsadó épülete a Bartók Béla út 12. szám alatt (fotó: Milyó Pál)

Hanó Miklós beszélt arról, hogy a pályázati felhívás alapján a támogatási összeget a szén-dioxid megtakarítás alapján kapta a város, ezért fontos volt felmérni, hogy egy-egy intézmény energetikai korszerűsítése mekkora szén-dioxid kibocsátás csökkenéssel jár. Az alpolgármester megjegyezte, hogy az energetikai korszerűsítések eredményeként amellett, hogy csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, az üzemeltetési, fenntartási költségek is lényegesen alacsonyabbak lesznek, a megtakarítással a beruházások 5-10 év alatt megtérülnek.

 

Összesen 26 önkormányzati épület energetikai korszerűsítése történik meg, többek közt a Lencsési Közösségi Házé is (fotó: Milyó Pál)

– A TOP-fejlesztéseken túl, a Modern Városok Program keretében megtörténhet majd Békéscsaba komplex energetika fejlesztése, amely magában foglalja például naperőmű, energiatároló- és szabályozó-központ kialakítását, a közvilágítás korszerűsítését, geotermikus hőenergia előállítását és elektromos autóbuszok beszerzését, amelyeket a város saját forrásból nem tudna megoldani – tette hozzá Hanó Miklós. Az alpolgármester megjegyezte: Békéscsaba egyébként is egy zöld város, sokan kerékpároznak, nagyon sok a zöldterület, az energetikai fejlesztések pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy ez még nagyon sokáig így maradjon.

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Javaslatokat várnak arra, hogy ki kapjon Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése által adományozható „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetés javaslattételre. Az adományozás módját, feltételeit és a kitüntetés pontos leírását Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a helyi kitüntetésekről szóló 7/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelete szabályozza.
2024. június 13. 15:33
FEL