Emléktúra - Trianoni emlékei Békéscsabán

2022. június 3. 17:05 | Szabó Judit

A Békéscsaba Városvédő és Városszépítő Egyesület Trianon emléksétát szervezett péntek délután, Békéscsabán. A menet a Szentháromság szobortól indult, ahol Ugrai Gábor történelemtanár mondott néhány gondolatot a szobor történetéről.

Az egyesület hagyományosan szervez történelmi emléknapokkal összekapcsolt túrákat. Céljuk a rendezvénnyel, hogy megmutassák, a megyeszékhelyen mi minden kapcsolódik az adott eseményhez.

– Természetesen Trianonhoz is vannak emlékeink. Innen indulunk, a Szentháromság szobortól, amely két formában kapcsolódik hozzá. Az egyik egy felirat, a másik pedig a felállításának a dátuma – fogalmazott Ugrai Gábor.

Az érdeklődők egy rövid sétán megtekinthették az Erkel utcai ház falán lévő Trianon emléktáblát, majd az Andrássy Gyula Gimnáziumban elhelyezett emlékműveket, szobrokat, melyeket Komáromi István mutatott be.

Fotó: behir.hu

Komáromi István, az egyesület tagja elmondta: iskolaigazgatóként gondolta ki azt, hogy a különböző, magyar történelmi emléknapok kapcsán legyen hely az intézményben is, ahol emlékezhetnek. Elmondta, hogy az Andrássy Gimnáziumban több emléktála is van. 

– Az  első emléktábla még 2009-ben készült, ez a Holokauszt emléktáblája. A második volt a Trianon, a harmadik pedig egy 56’-os emléktábla – fogalmazott Komáromi István.

Kiemelte: a magyar történelemben nagyobb tragédia, mint a Trianon, nem volt. A szobrok közül szintén hármat tekinthettek meg a résztvevők, melyek az udvarról könnyen megközelíthetőek.

Az egyiket még az előző igazgató dr. Kovács János avatta fel, ezen Munkácsy Mihály látható. A másik szobor, az Alföld című, véletlenül, azaz Komáromi István kérésére került ide. A harmadik pedig az iskola névváltozásához köthető, ezen Gróf Andrássy Gyula látható.

A séta végén a szervezők és az érdeklődők csatlakoztak a Trianon téren lévő városi megemlékezéshez.

További programok »

Kultúra

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét „muzsikál” az erdő Gyulán is

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból szeptember 29. és október 1. között országszerte természetismereti sétákkal, zenei élményekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A gyulai programok az Almásy-kastélyban, a Mályvádi-erdőben és Városerdőn, míg a határ másik oldalán Nagyváradon zajlanak majd.
18:20
FEL