Emlékhelyek napja: Békésben két helyszínen

2022. május 14. 10:01 | Varga Diána

Országszerte május 14-én, mintegy hatvan helyszínen tartják az Emlékhelyek napját. Az ingyenes programokra Gyulán és Szarvason is várják az érdeklődőket.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) hetedik alkalommal rendezi meg az Emlékhelyek napját. Idén is ingyenes vagy kedvezményes árú belépők várják az érdeklődőket.    

"Az Emlékhelyek napja elindításával a NÖRI célja az volt, hogy az év egy napján az emlékhelyeké legyen a főszerep, hogy újra és újra bemutatkozási lehetőséget adjunk az identitásunk megalkotásában kulcsszerepet játszó helyszíneknek" - idézi a tájékoztató Móczár Gábor főigazgatót.

Az egyik békési helyszín a gótikus gyulai vár, amely 1566-ban török kézre került, majd a keresztény seregek 1695-ben foglalták vissza. 

A várkertben 10 órától kezdődnek a programok: az érdeklődők elsőként egy működő kovácshelyet láthatnak, majd tárlatvezetés indul a várba, de 11 órától lesz solymászbemutató, 12:30-tól interaktív előadás és fegyvetbemutató, 15 óráig a pecsételés művészetét lehet kipróbálni, míg 14:30-tól a szakemberek a gyilokjárón és a fegyvertárban beszélnek az 1566-os ostromról. 

A másik helyszín a Mihályfi József szarvasi tanár által az 1880-as évek elején meghatározott történelmi Magyarország földrajzi középpontján van. A kijelölt ponton álló, 1939-ben épített, négyszárnyú vitorlával ellátott malom a történelmi Magyarországnak a trianoni békeszerződésben rögzített részekre szakadására emlékeztet. Itt egészen 18 óráig várják a csoportokat, hogy történelmi emlékúton kalauzolják végig őket.

A részletes program megtalálható a programsorozat hivatalos honlapján is.

További programok »

Gyula

Megérkeztek a műtárgyak a gyulai Sissi-kiállításra

Hétfő délelőtt megérkeztek Gyulára azok a nagyértékű műtárgyak, melyek a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Erzsébet királynéról szóló közös kiállításának döntő részét alkotják majd. A különleges tárlat Sissi és Ferenc József gyulai látogatásának 165-ik évfordulóján, május 25-én nyílik meg.
2022. május 23. 14:58
FEL