A középkori életé lesz a főszerep a gyulai várban az emlékhelyek napján

2021. június 14. 16:30 | behir.hu

A gyulai vár történelmi emlékhelyként idén is szerepel a Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek napja elnevezésű eseményén. Június 20-án délelőtt tíztől délután négy óráig várják programok az érdeklődőket. 

 

– Idén június 20-án, vasárnap rendezik az Emlékhelyek napját. Az országos programsorozat a magyar történelem és kultúra kiemelt fontosságú helyszíneire kívánja felhívni a figyelmet. A történelmi emlékhelyek az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is – olvasható az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közleményében.

Jelenleg 20 nemzeti emlékhely és 50 történelmi emlékhely található az országban. Jelentőségüket a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el. 

– A gyulai vár az első emlékhelyek napja (azaz 2016) óta kapcsolódik az országos kezdeményezéshez. Ahogyan az elmúlt esztendők programjain és a mindennapokban is, a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglavára ebben az évben is a középkori élet és az 1566-os gyulai történések bemutatására helyezi a hangsúlyt – áll a felhívásban.

A programokon várbelépővel lehet részt venni. 


A részletes gyulai programsor így alakul majd:


10.30 Kézenfog a történelem – tárlatvezetés
11.00 „Szép solymok, vad rárók” – solymászbemutató
12.30 Interaktív előadás a 1566-os ostromról (a fegyvertárban és a gyilokjárón)
13.30 Kézenfog a történelem – tárlatvezetés
15.00 Címer-olvasó. Címertani előadás a lovagteremben
10.00 órától Műhelymunka a scriptoriumban – középkori lúdtollal írás
A vár előtt egész napos fegyverbemutató a Kerecsényi László Hagyományőrző Íjász Egyesület

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

További programok »

FEL