Embercsempészet miatt felelt a battonyai bíróságon a Srí Lanka-i férfi

2022. május 4. 14:45 | behir.hu

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé április 26-án a Battonyai Járási Ügyészség egy 30 éves, Magyarországon büntetlen előéletű, Olaszországban élő Srí Lanka-i férfit. A járási ügyészség a terheltet az elkövetéstől számított 2 napon belül bíróság elé állította.

A férfi április 23-án Bukarestben vett fel autójával 15 srí-lankait, azért, hogy Olaszországba vigye őket – közölte a Békés Megyei Főügyészség. A terhelt a migránsok szállításáért fejenként négyezer euróért vállalta, melyből ezerhatszáz eurót előre kért. A férfi a következő hajnalban érkezett meg a román-magyar határhoz, ahol a migránsok kiszálltak a kocsiból, de a csomagjaik a járműben maradtak. A terhelt megmutatta nekik, hogy a határátkelőhely megkerülésével merre induljanak el Magyarországra, valamint megállapodtak abban, hogy ha átjutnak a zöldhatáron, telefonon hívhák őt, Magyarországon felveszi őket és együtt indulnak tovább Olaszországba.

Így is történt: a migránsok a zöldhatáron keresztül, engedély nélkül, gyalogosan jutottak át Magyarországra, ahol Dombegyház külterületén a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei elfogták őket. Eközben a terhelt az általa vezetett járművel, amelyben a migránsok csomagjait is szállította, a Battonya Közúti Határátkelőhelyen legálisan érkezett hazánkba.

A bíróság a férfit 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, 4 évre kiutasította Magyarország területéről, háromezer euró erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben, elkobozta a mobiltelefonját, valamint kötelezte őt az eljárás során felmerült százötvenezer forint kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

További programok »

FEL