Battonyán állt bíróság elé az embercsempészettel vádolt cseh férfi

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé a héten a Battonyai Járási Ügyészség egy 46 éves, Magyarországon büntetlen előéletű cseh állampolgárságú férfit.

A vádirat szerint a férfi március 25-én egy ismeretlen megbízásából azért érkezett Romániába, Temesvárra, hogy onnan két migránst szállítson Magyarországon keresztül Pozsonyba, mindezért 1.500 eurót kapott volna. A terhelt a megbízásnak megfelelően március 25-én, az esti órákban két egyiptomi férfit vett fel Temesváron, majd a román-magyar államhatár közelébe vitte őket, ahol a migránsok kiszálltak az autóból. A terhelt és a két egyiptomi férfi megbeszélte, hogy ha az egyiptomiak átjutnak a zöldhatáron, telefonon értesítik a sofőrt, aki őket Magyarországon felveszi és továbbszállítja.

A Békés Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint ezután a migránsok a román-magyar államhatárt a zöldhatáron keresztül, engedély nélkül és meg nem engedett módon, gyalog jutottak Magyarországra, miközben a terhelt a battonyai határátkelőnél legálisan lépett be az országba. Nem sokkal azt követően, hogy a terhelt a két egyiptomit Battonya külterületén felvette és elindult velük az ország belseje felé, a Mezőhegyes-Pitvaros közötti 4434. számú közúton elfogták őket.

A Battonyai Járásbíróság a letartóztatásban lévő cseh férfit két év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, négy évre kiutasította Magyarország területéről, a bűncselekmény eszközéül használt mobiltelefont elkobozta tőle, illetőleg kötelezte őt az eljárás során felmerült 100 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

További programok »

FEL