Eltűntek a szépséges búzavirágok, próbálják visszahozni őket

2019. augusztus 9. 06:47 | behir

A búzavirág néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen mindennapi növény volt, mindenhol nagy mennyiségben virított. Az intenzív mezőgazdasági termelés és vegyszerhasználat következtében ez a növény mára sokkal ritkábbá vált, mint jó néhány védett növény. Az állománya a töredékére csökkent.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén már csupán három élőhelye ismert: egy a Csanádi puszták közelében (nem védett területen), egy Nagylak mellett, egy pedig Hódmezővásárhelynél.

A búzavirág állományának növelése érdekében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Csanádi pusztákon három évvel ezelőtt egy szaporítási programba kezdett. Ennek helyszínéül elsősorban az igazgatóság teljesen vegyszermentes szántóföldi parcellái mellett elhelyezkedő, művelésből kivont ugarsávok szolgálnak. A szaporítás néhány hektárnyi területen, négy-öt ugarsávban, magszórással történik, amely után semmilyen mesterséges tevékenységet nem végzünk.
 
Az eredmények már mutatkoznak: tavaly és idén is több helyen találtak termő búzavirágokat. Néhány további helyen is tervezik a szaporítást annak érdekében, hogy legalább hírmondónak megmaradjon a búzavirág a Dél-Tiszántúlon.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Száraz, napos, meleg idő várható a jövő héten is. Hétfőn akár 28 fok is lehet, s a továbbiakban is csak néhány fokkal lesz hűvösebb - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
2019. október 20. 17:57
FEL