Élt, él és élni fog a kis-sárréti karikás ostor

2021. november 9. 15:50 | Horváth Szabolcs

Hungarikum lett a karikás ostor, vele a kis-sárréti karikás ostor is, amely az ősi pásztorság ezredéves jelképe, egy fontos használati tárgy, igazi népművészeti alkotás formába öltve. Harangozó Imre és Szőke Péter az ostor históriájáról szóló könyvét mutatták be a Békéscsabai Irodalmi Esten, hétfőn este.

Az Arrul tudták hun tart a világ… című, az ostor történetéről szóló könyv érdekes anekdotákat, Harangozó Imre néprajzkutató gyűjtéseit tartalmazza, de emellett a pásztorművészet igazi jelképének fontosságát is hangsúlyozza.

- A falu közösségében is a periférián élő pásztorok, a sokszor kitaszított, lenézett emberek, - ahogy a Biblia fogalmaz - a szabad ég alatt élő pásztorok hagyatékából fennmaradt hatalmas kincs a kis-sárréti karikás. Rajta van a mi ősi hitvilágunk, eredet mondánk, a világ teremtett rendje, a pásztorság struktúrája, a pásztorság különböző ágai szép sorjában és minden, ami fontos! A Nap, a Hold, a csillagok és maga a teremtő Isten – fogalmazott a könyv szerzője, néprajzkutató.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

Hozzátette: az ostor, mint művészeti alkotás a Hungarikumok sorába emelkedett, ebben pedig szerkesztő társának is nagy szerepe van. A pásztorművészet tudója, Szőke Péter népi iparművész mívesen faragott, hagyományos módon elkészített ostorai már az egész világot bejárták.

- Nagyon örülünk neki, hogy hungarikummá vált ez a tárgy. Nagyon büszkék vagyunk rá és azt gondolom, hogy ez egy olyan népművészeti remek, aminek néprajzi jelentősége is van. A kis-sárréti karikás ostor, élt, él és most már biztosak lehetünk benne, hogy élni is fog – emelte ki Puju János, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének képviselője, a Megyei Értéktár Bizottság tagja.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

Az irodalmi estek megálmodója párhuzamot vont a helyi népművészeti értékek és a helytörténetet írók, költők művei között. Szerinte a kettő együtt lehet biztosítéka az ezerszínű magyar kultúra tovább örökítésének.

- Fontosnak tartom a helyi értékek bemutatását, és az irodalmi est is egy fontos küldetést hajt végre. Rendkívül hálás vagyok minden munkatársamnak, minden támogatómnak, így a városnak is, hogy ezen a csodálatos helyen, a városháza dísztermében tarthatjuk meg az esteket – hangsúlyozta Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke.

A főszervező reméli, hogy a december 6-ai irodalmi estet zökkenőmentesen tarthatják majd, és a járványhelyzet miatt nem kell az online tér felé fordulni.

 

További programok »

Kultúra

Ingyenes képzésekkel segítik a kézművesek versenyképességének javítását

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ingyenes online képzések indításával támogatja a kézműveseket versenyképességük javításában, az elsősorban mikro-, családi és kisvállalkozásokat tömörítő szakmai érdekképviselet legutóbb az építőipari szakmákban tette lehetővé, hogy regisztrációt követően az érdeklődők részt vehessenek a digitalizáció előnyeit ismertető tanfolyamokon.
07:19
FEL