Előzetesben egy utazó betörőbanda tagjai

Az Orosházi Járási Ügyészség nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 44 éves budapesti férfi és 37 éves öccse, valamint két társuk – egy 26 éves budapesti és egy 43 éves sajószentpéteri férfi – előzetes letartóztatását, akiknek számlájára több betörés írható – tájékoztatott közleményében a Békés Megyei Főügyészség.

A nyomozás adatai szerint a legidősebb gyanúsított 2017. április közepén egy orosházi családi házba a teraszajtót benyomva bement, az ott található helyiségekben kutatást végzett, végül 2 millió forint értékben tulajdonított el aranyékszereket. 2017. október 28-án a kora esti órákban a négy gyanúsított egy kalocsai családi ház udvarára a kerítést átmászva bementek, a lakóház bejárati ajtaját fejszével kifeszítették, illetve berúgták, majd készpénzt, ékszereket, és órákat tulajdonítottak el összesen közel 1 millió forint értékben. A gyanúsítottak közül hármat a rendőrség a helyszín közelében elfogott, negyedik társukat másnap Budapesten kerítették kézre.

A gyanúsítottak hasonló jellegű, vagyon elleni bűncselekmények szervezett elkövetésére, bűnözői életmódra rendezkedtek be. Közülük hárman voltak már büntetve hasonló jellegű, vagyon elleni bűncselekmények miatt, illetőleg jelenleg is vannak velük szemben más büntetőeljárások folyamatban.

A kényszerintézkedést azért kezdeményezték, mert megalapozottan lehetett tartani attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a gyanúsítottak a még fel nem talált tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével vagy a tanúkkal történő összebeszéléssel megnehezítenék a bizonyítást, illetőleg fennállt a bűnismétlés veszélye is.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak előzetes letartóztatását 30 napra elrendelte.

 

 

Megosztás:

Címke: , ,