Előbújtak az első hóvirágok

2016. január 28. 16:00 | Fekete Kata

Jövő héten akár 13-15 fok is lehet, a hóvirágok is érzik, hogy jön a tavasz, legalábbis Békéscsabán, a Bánszki utcán már előbújtak. A hóvirágban csak gyönyörködni szabad, leszakítani legfeljebb akkor, ha a saját kertünkben nő.

A hóvirágnak számos neve van. Rácz János gyűjteményéből kiderül, hogy hívják túróvirágnak, Beregszász környékén kacsabiriként emlegetik, mert hiedelmek szerint a házba bevitt hóvirág megakadályozza a kiskacsák kikelését. A virágzás idejével függ össze a gergelynapi virág elnevezés (március 12.). Állatok is többször szerepelnek a népi nevekben. A meghajlott levelek alakja hasonlít egy patkóra, innen eredhet a szamárlapu és a lókörömfű. Az viszont rejtély, hogy a a békavirág és a nyakaszakadt lickus név honnan ered.

A hóvirágot nézni lehet, enni viszont nem, mert gyengén mérgező növény. Hatóanyagát, a galantamint szovjet kutatók izolálták az 1950-es években egy kaukázusi hóvirágfaj hagymájából. A hatóanyagot az Alzheimer-kór tüneteinek mérséklésére és izomgyengeség kezelésére használják, főként Kelet-Európában.

FEL