Előadást cserél a Békéscsabai Jókai Színház és a Budapesti József Attila Színház

2022. január 26. 10:46 | behir.hu

A békéscsabai teátrum a fővárosban játssza a Trianont, míg a budapesti színház a Szibériai csárdást adja elő a békési megyeszékhelyen.

Előadáscseréről kötött megállapodást a Békéscsabai Jókai Sznház és a Budapesti József Attila Színház – közölte szerkesztőségünkkel a békési teátrum. Ennek első felvonásaként február 1-jén A József Attila Színházban a Trianon rockoperát mutatják be a Jókai Színház előadásában. Ugyanezen a napon Békéscsabán a József Attila színház előadása, a Szibériai csárdás várja majd a nézőket.

A Millenniumtól induló, a Koltay-testvérek és a Kormorán együttes által jegyzett Trianon cselekményének végpontja 1989, a rendszerváltozás. A zenés történelmi játék a történelmi ismeretek felelevenítésén, az országcsonkításra való emlékezésen túl közös gondolkodásra hívja a nemzet megmaradásáért, közösségünk felemelkedéséért tenni akaró honfitársainkat - fogalmazott korábban az előadás kapocsán Koltay Gábor, a darab rendezője. A Békéscsabán színre vitt mű a kisemberek szemszögéből ábrázolja a történelmet, s arra keresi a választ, hogyan lehet megvalósítani a nemzet határokon átívelő egyesítését.

A Szibériai csárdás egy valóságban is megtörtént eset alapján idézi fel az első világháború alatt orosz fogságba esett magyar katonák történetét, amely során a legtávolabbi szibériai hadifogolytáborban, részben fejből, részben pedig orosz-francia fordítási töredékek alapján írt szövegkönyvből és emlékezetből lekottázott partitúrából bemutatták a Csárdáskirálynő című operettet,

a lúdtalpas, karikalábú, szőrös katonák játszották a női szerepeket is. Ebben az esetben nem az a kérdés: vajon a közönség tapsol-e a végén. Ha az orosz táborparancsnok tetszését elnyeri az előadás, akkor hazaengedi az évek óta a hazájuktól távol raboskodó hadifoglyokat… A Tasnádi István írta darabot Hargitai Iván rendezte a budapesti teátrumban.

A mostanit újabb előadások cseréje követi majd a jövőben a két színház között.

További programok »

Kultúra

Japán dallamok és öltözetek bemutatójával ért véget a Japán Napok

Nagy népszerűségnek örvendett a Békés Megyei Könyvtárba megszervezett Japán Napok utolsó napja. A délután folyamán az érdeklődők előadást hallhattak a japán kertkultúráról, a gésák életéről, majd megismerkedhettek hagyományos japán dallamokkal és hangszerekkel, valamint az ősi öltözetek egyikével is.
12:00
FEL