Élő könyvtár: szociális munkást kölcsönözhettek a látogatók

2021. november 12. 17:50 | Erdei-Kovács Zsolt

Érzékenyítő tréningként aposztrofálható esemény valósult meg a Békés Megyei Könyvtárban. Az élő könyvtár címen meghirdetett programon több mint 20 diák vett részt, akik a szociális munkáról árulkodó és a szociális munkásokról szóló hiteles információkkal gazdagodhattak.

A megyei könyvtár most először kapcsolódott be az élő könyvtár fantázianevet viselő programba, melynek keretében ezúttal szociális munkásokat lehetett „kikölcsönözni”, vagyis beszélgetni velük, és első kézből hiteles információt szerezni a tevékenységükről, tapasztalataikról. Lukoviczki Anna igazgató-helyettes arról adott tájékoztatást, hogy ez az első alkalom volt, amikor náluk élő könyvet lehetett kölcsönözni, de mint fogalmazott: az országban, más egyetemi könyvtárakban ez az esemény már régóta közismert.

Frankó Attila, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa arra tért ki, hogy az általa képviselt szervezet több mint 200 intézménnyel és több ezer önkéntessel az országban folyamatosan végzi ezt a munkát, amelyet szeretnénekk az ilyen és ehhez hasonló alkalmakkal egy kicsit közelebb vinni az emberekhez. Sokan ismerik a kifejezést, de viszonylag kevesen tudják, hogy mit jelent a szociális munka és pontosan mit végez egy szociális munkás. Arra pedig még kevesebbeknek van igazi rálátása, hogy mit jelent valójában a segítség a rászorulóknak.

Harangozó Imre: oda kell figyelnünk felebarátainkra

 

Harangozó Imre tanár, néprajzkutató ismertette, hogy egy ideje a kistemplom felújítása miatt a plébánián tanít és így testközelből látja azt a szociális munkát, amit a szeretetszolgálat munkatársai végeznek. Az is látja, hogy életmentő a segítségük még akkor is, ha csupán csak egy pohár teáról, vagy éppen egy vajaskenyérről van szó. Ez nagyon sokat jelent azoknak, akiknek semmilyük sincs. – Életet menthet a figyelem, az odafigyelés és nem csak a keresztény alapok miatt fontos az a megközelítés, hogy gondot kell viselnünk felebarátainkra – fejtette ki, kiemelve: a jelenlegi helyzetben még inkább felértékelődik az összefogás.

Mint mondta, örömmel vállalta el a feladatot, hálás azért, hogy felkérték. A napi taposómalomban fel sem tűnik, hogy a szociális munka milyen áldozatot követel azoktól, akik végzik – avatott be bennünket Harangozó Imre, aki arra is kitért, hogy viszonylagos biztonságban vagyunk, bármelyikünk kerülhet nehéz helyzetbe, bárki bármikor kerülhet krízishelyzetbe. Az élő könyvtár szereplői tehát a szociális munka sokszínűségére hívták fel a figyelmet, abban bízva, hogy a társadalmi megbecsültségében a sereghajtók között található ágazat jelentőségét is elismerik majd azok, akik közelebbről is megismerkedtek a területtel.

 

Galéria

További programok »

FEL