Hivatásos segítők mesélnek munkájukról Békéscsabán, a szociális munka napján

2021. november 11. 18:54 | behir.hu

 November 12-én, a szociális munka napján hajléktalan ellátásban dolgozó, fogyatékos embereket segítő vagy idősekről gondoskodó emberek mesélnek munkájuk mindennapos kihívásairól az ország különböző nagyvárosaiban szervezett nyilvános találkozásokon. A szociális ágazat mintegy százezer dolgozóját képviselve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai vállalkoznak arra, hogy személyes történeteiken keresztül megmutassák a rászorulókért végzett szolgálat kevésbé ismert oldalát is.

Miért választja egy fiatal az utcán élő hajléktalan emberek gondozását hivatásának? Mit jelent a siker közel 30 szociális ágazatban eltöltött év után? Akár a legszemélyesebb kérdéseket is felteheti a közönség a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak a szociális munka napján szervezett rendezvényeken Kecskeméten, Szegeden, Békéscsabán, Budapesten és Debrecenben. Az élő könyvtár szereplői a szociális munka sokszínűségére hívják fel a figyelmet, abban bízva, hogy a társadalmi megbecsültségében a sereghajtók között található ágazat jelentőségét is elismerik majd, akik megismerkednek a területtel – tájékoztatott szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szeretetszolgálat.

Az érdeklődők a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális szakembereivel találkozhatnak a szociális munka napján elérhető „élő könyvtárak” eseményein. Kecskeméten a Kéttemplom Kávézóban, Békéscsabán a Békés Megyei Könyvtárban és Szegeden a Cafe Frei kávézóban szervez ilyen nyilvános alkalmat a karitatív szervezet. A rendezvények résztvevői négyszemközti beszélgetésen ismerkedhetnek meg a szociális munkásokkal, a segítő ágazattal. Az élő könyvtár hasonlóan működik, mint egy hagyományos könyvtár: az érdeklődő kikölcsönöz egy számára szimpatikus könyvet, de ez esetben a könyv egy szociális szakember. A mintegy félórás kölcsönzési idő alatt a kiválasztott segítő nyitott könyvként áll a kíváncsi olvasó előtt, személyes élményeiről, tapasztalatairól mesél a felvetődő kérdésekre válaszolva.

A „kikölcsönözhető” élő könyvek között lesz hajléktalan embereket ápoló főnővér, utcai szociális munkás, hajléktalan ellátó intézmény vezetője. A szociális munkásokkal ismert emberek is beszélgetnek majd, akik fontosnak tartják az ágazat megbecsülését, a másokért végzett segítő munka értékének elismerését, így többek között ott lesz Boronkay Péter paratriatlonista-szociális munkás, Orth Péter, a Katona József Színház színművésze, Turu Balázs személyi edző és életmódtanácsadó, Liptai András a Vágódeszka séfe.

Az élet első napjától az utolsóig kísérik a rászoruló családokat, gyerekeket, idős, beteg, bajba jutott embereket a szociális munkások. Szolgálatuk sokrétű, a tanyavilágban és a nagyvárosban egyaránt meghatározó szerep jut a mindennapokban segítő munkájuknak. Magyarországon közel 100 ezer ember választotta hivatásának a másokért végzett szolgálatot, mely nem hasonlítható és mérhető össze más ellátások feladataival vagy teljesítményével. A szociális ágazatban dolgozók nem a kiemelkedő bérezésért vagy a magas társadalmi megbecsülésért végzik munkájukat. Ritkán kerülnek a figyelem középpontjába, többségüket elhivatottságuk vezette a segítségre szoruló emberek közé, és a kötelességérzet őrizte meg a szakmában, a tudat, hogy a rászoruló embereknek szükségük van rájuk.

A koronavírus járvány megmutatta, hogy a szociális munkások nélkül a nehéz helyzetben élő családok, magányos idős emberek, fogyatékossággal élő fiatalok vagy a bentlakásos intézményekben élők ellátása elképzelhetetlen lenne az elhivatott segítők nélkül. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szociális munka sokszínűségét, az ágazatban dolgozó szakembereket személyes történeteiken keresztül mutatja be a szociális munka napján, november 12-én. 

További programok »

Itthon

FEL