Elkezdték lekapcsolni a 3G hálózatokat a magyar szolgáltatók

2022. május 15. 17:38 | behir.hu

Mindhárom szolgáltató esetében vannak olyan területek, amelyeken már nem érhető el a 3G, mivel a technológia teljes kivezetése szakaszosan történik.

Az idén lekapcsolják 3G-hálózatukat a távközlési szolgáltatók Magyarországon, az elavult technológia kivezetésével jelentős erőforrásokat tudnak felszabadítani a telekommunikációs cégek – írja a Világgazdaság. A hálózat egyszerűsítésével elektromos energiát takarítanak meg, emellett a korlátos frekvenciakészlet hatékonyabb kihasználását segíti, ha a hosszabb távon felszabaduló sávokat 4G-re, 5G-re lehet majd használni.

A Magyar Telekom májustól fokozatosan lekapcsolja 3G-hálózatát, amely június 30. után már sehol sem lesz elérhető az országban. A lekapcsolás elsőként a fő üdülőterületeken, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környezetében történt meg május 2-án, mely után a közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G-hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére a hang- és az adatforgalomban. 

A Yettel esetében országosan júliusban kezdődik a 3G kivezetése, elsőként a 900 megahertzes hullámhosszon, aminek a ritkábban lakott vagy lakott területen kívüli térségekben lesz érezhető hatása. A 3G 2100 megahertzes kivezetését az év hátralévő részében, szakaszosan tervezi a szolgáltató.

A Vodafone Magyarország elsőként Székesfehérvár és Várpalota vonzáskörzetében fogja lekapcsolni a 3G-t május 23-án, amiről az érintett ügyfeleket előzetesen tájékoztatta. Ezt követően, ahogy korábban, úgy a jövőben is, a 3G kivezetésének módjára és időzítésére vonatkozó döntéseket a szolgáltató a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelve fogja meghozni, az érintett ügyfeleket pedig folyamatosan tájékoztatják ennek módjáról és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.

További programok »

Gazdaság

Szallas.hu: Gyula a második legnépszerűbb úticél idén húsvétkor

A húsvéti, négynapos hosszú hétvége beindítja a tavaszi üdüléseket: a Szallas.hu adatai szerint 17 százalékkal nőtt az előfoglalások aránya időarányosan az előző évhez képest. A május elsejei és a pünkösdi időpontokat is foglalják már, és a nyári előfoglalások is 40 százalékkal nőttek időarányosan tavaly ilyenkorhoz képest.
2023. március 19. 18:26
FEL