Elkezdődtek a felújítások a várakban és kastélyokban

2019. március 27. 13:26 | behir

Kilenc helyszínen kezdődött meg a kivitelezés, és a közbeszerzési eljárások lezárulta után 14 további helyen indulnak meg a kivitelezési munkálatok a Nemzeti kastély- és nemzeti várprogram keretében – tájékoztatta a Világgazdaságot az épületek fejlesztésével kapcsolatos teendőket közfeladatként ellátó NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A műemlékmentő program 39 épület – 20 kastély és 19 vár – megújulását és új funkciókkal történő bővítését célozza. A kastélyprogram épületeinek helyrehozására 37,5 milliárd forint európai uniós és hazai támogatás áll rendelkezésre, a várprogramban szereplő műemlékekre pedig összesen 25,8 milliárd forintot terveznek e forrásokból fordítani.

A programban szereplő várak és kastélyok nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új attrakciókkal és szolgáltatásokkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodva – megfeleljenek korunk turisztikai igényeinek.

A munkálatok már folyamatban vannak az oroszlány–majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség, a füzérradványi Káro­lyi-kastély, a bajnai Sándor–Metternich-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a szabad­kígyósi Wenckheim-kastély és a mosonmagyaróvári vár területén. Mindeközben a gyulai vár és a Szigeterőd, Gödöllőn a királyi kastély, Visegrádon a Fellegvár, az Alsóvár és a Salamon-torony, a királyi palota, valamint az esztergomi vár felújítási projektjének előkészítésén is dolgoznak már – tudta meg a Világgazdaság. 

 

Forrás: VG

FEL