Elkezdődött az ivóvízhálózat kiépítése a Kenderföldeken

2022. szeptember 8. 13:35 | Vincze Attila

Hosszú előkészítési és tervezési folyamat után a napokban elkezdődött az ivóvízhálózat kialakítása a Kenderföldeken. A régóta várt munkálatok során először a Fonó és a Lajta utcában épül ki az a gerincvezeték, amelyre hamarosan az ott lakók is rácsatlakozhatnak majd, így biztosítva a vezetékes ivóvizet.

A Kenderföldek területe húsz éve tartozik Békéscsaba belterületéhez, ez idő alatt pedig sokan döntöttek úgy, hogy kiköltöznek a nyugodt, békés, ám infrastrukturálisan kevésbé fejlett környezetbe. Mára több százan élnek életvitelszerűen ebben a városrészben, így az évek során megnőtt az igény arra, hogy ott is komfortos körülmények között élhessenek a csabaiak. Ehhez viszont komoly fejlesztésekre van szükség.

Az elmúlt két esztendőben Békéscsaba önkormányzata és a körzet képviselője Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba), sokat tettek azért, hogy javuljon a Kenderföldeken lakók életminősége. Az elmúlt időszakban számos beruházás valósult meg, ami jelentősen hozzájárul a terület infrastrukturális fejlődéséhez és a komfortosabb mindennapi élet biztosításához. Többek között megújult a Kétegyházi út, megépült a Kígyósi úti kerékpárút, de a Modern Városok Program keretében megtörtént a Kerekegyházi út leburkolása és a csapadékvíz-árok építése is. A városrészben továbbá a lámpatestek ledesre cserélését követően korszerűsödött a közvilágítás.

 

                               Ádám Pál, a körzet önkormányzati képviselője (fotó: behir.hu)

 

Egy másik, évtizedes probléma pedig belátható időn belül megoldódhat. A helyi lakosság régi vágya a vezetékes ivóvíz a településrészen. Ádám Pál elmondta, hogy az itt lakók folyamatosan azt kérik a városvezetéstől, hogy be legyen vezetve az ivóvíz. Erre, ha minden a tervek szerint alakul, már nem kell sokat várni. Hosszú tárgyalási folyamat eredményeként ugyanis egy 10 km hosszú ivóvízvezeték épül ki a városrészben. A beruházásra régóta készül az önkormányzat, hiszen korábban összesen 100 millió forintot különített el a kenderföldi ivóvízvezeték tervezési munkálataira. Tavaly év végén elkészült a tervdokumentáció, így a fejlesztés sokak örömére idén elkezdődhetett.

A képviselő kitért arra, hogy a terveket az önkormányzat finanszírozta, azonban a kivitelezési költségeket a nemrégiben a Nemzeti Vízművek Zrt. többségi tulajdonába került Alföldvíz Zrt. állja. Ez már csak azért is fontos, mert ennek nagysága akár a többszáz millió forintot is elérheti, amelyre a forrást a városvezetés hosszabb idő alatt tudta volna előteremteni.

Ádám Pál tájékoztatása szerint a kivitelezés négy ütemben valósul meg és a Kígyósi úttal párhuzamos, valamint az arra merőleges utcákat érinti. Az első szakaszban a Lajta és a Fonó utcában épül ki a gerinchálózat, ez – amennyiben az időjárási viszonyok engedik – október közepére be is fejeződik. A kivitelezés jövő tavasszal folytatódik, míg a teljes beruházás 2024 második vagy harmadik negyedévére készülhet el.

A képviselő hozzátette, hogy a pangóvizek elkerülésének érdekében több körből kell megoldani a hálózat kiépítését, ezért a további ütemek úgy alakulnak majd, ahogy a gerincvezeték kialakítható. Amint elkészült a teljes gerincvezeték, minden lakó rá tud majd csatlakozni a hálózatra, vagyis a tervek szerint legkésőbb 2025 tavaszára mindenkihez elérhet a vezetékes ivóvíz a területen.

További programok »

FEL