Békés megyében is elindult a célzott, csoportos tesztelés

2020. november 24. 17:14 | Vincze Attila

Pénteken indult el a szociális intézményekben dolgozók célzott koronavírus tesztelése, hétfőtől pedig elkezdődött az egészségügyi dolgozók, pedagógusok és bölcsődei dolgozók szűrése is. A vizsgálatokat önkéntes alapon, a koronavírus kimutatására alkalmas, úgynevezett antigén gyorsteszttel végzik az erre szakosodott szűrőcsapatok.

A gyulai óvodákban is a héten kezdődött el a dolgozók tesztelése. Egy neve elhallgatását kérő óvodapedagógus portálunknak úgy nyilatkozott, hogy a mintavétel ugyan nem volt számára kellemes élmény, de semmiképp nem utasította volna vissza a lehetőséget.

- Az orrunkból vették le a mintát, ami kicsit fájdalmas volt. Utána olyan volt, mint a terhességi tesztnél, rácsepegtették a mintát egy eszközre és az eredmény már kevesebb mint 15 perc alatt meg is volt. Szerencsére én negatív lettem, úgy tudom, hogy a munkatársaim szintén. Mindenki tisztában van vele, hogy a gyorsteszt nem ad 100 százalékos eredményt, de a gyerekek és a magunk érdekében vállaltuk a tesztet – fogalmazott.

Az idevonatkozó kormányrendelet szerint ha valakinek pozitív lesz az eredménye, akkor értesítenie kell a háziorvosát, ő indítja majd be az ilyenkor szükséges folyamatokat. A háziorvos a pozitív eredményt az Országos Szakmai Információs Rendszerben (OSZIR) a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrendben foglaltak szerint rögzíti.

Megkeresésünkre Gyula Város Egyesített Óvodájának vezetője elmondta, hogy a teszteléseket a megyei kormányhivatal segítségével szervezték be. Makráné Gombkötő Zita hozzátette, azt tapasztalja, hogy a dolgozóik nagy része vállalja a tesztet, de mivel csak hétfőn kezdődtek el a mintavételek az intézményekben, így még pontos arányt erre vonatkozólag nem tudott mondani. Az intézményvezető azt is elárulta, hogy ha sok pozitív eredmény születik, akkor az óvodák működésének érdekében belső átszervezésekre is szükség lehet.

Kerestük a Békés Megyei Kormányhivatalt, hogy mennyi különböző nevelési intézményben dolgozó alkalmazottat szűrnek le a héten a megyében, azonban egyelőre nem kaptunk választ. Amint lesznek erről adataink, frissítjük a cikkünket.

Sokan nincsenek pontosan tisztában azzal, hogy az antigén gyorstesztek miben különböznek a normál PCR koronavírus tesztektől. Egy szegedi székhelyű orvos biotechnológiai cég, az Avidin Kft. még a koronavírus megjelenésekor saját diagnosztikai laboratóriumot hozott létre és mára az állami intézetek mellett több hazai vállalat és magán egészségügyi központ mintáit dolgozza fel. Puskás László ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy az antigén gyorsteszt a vírus fehérjéjét mutatja ki, míg a PCR vizsgálat a vírus örökítőanyagát. Ebből adódik, hogy a gyorsteszt érzékenysége kisebb, mint a normál PCR teszté, így nem is ad minden esetben jó eredményt.

- Elsősorban a tünettel rendelkező személyek szűrésére javasoljuk az antigén tesztet. Az állami intézményekben a PCR tömeges szűrése nem megoldható, mert nagyon nehezen lehetne kivitelezni és pont az egyszerűsége miatt választották. Aki erősen pozitív, vagyis fertőzött, azt az antigén teszttel jól ki lehet szűrni. A kezdődő vagy lecsengő, még valószínűleg fertőző betegeket viszont nem lehet kiszűrni nagy biztonsággal ezzel a teszttel, ott továbbra is a PCR az irányadó – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, hogy létezik egy ellenanyag-teszt is, amely a múltbeli fertőzés beazonosítására szolgál. A fertőzést követően a szervezetben védekezőmolekulák, antitestek jelennek meg, melyek kimutathatóak lehetnek a vérből. Ezt a módszert azoknak ajánlják, akik a közelmúltban átestek egy felsőlégúti betegségen, ugyanakkor nem tesztelték le őket. A szegedi laboratórium által végzett vérteszt alapján az is megállapítható, hogy a vizsgált személy mekkora eséllyel fertőződhet meg újra koronavírussal.

FEL