Egyedülálló, ultragyors koronavírus-tesztet dolgozott ki egy szegedi vállalkozás

2020. július 15. 10:56 | behir

A szegedi székhelyű orvos biotechnológiai kutató cég, az Avidin Kft. a koronavírus hazai megjelenését követően olyan egyedi teszt kifejlesztésébe kezdett, amellyel ultragyorsan kimutatható a COVID-19 a mintákból. A COVID-19 vírusának kimutatásához szükséges összes termék gyártását hazai vállalkozás, a Reagens Kft. végzi, így az Avidinnel közösen járulnak hozzá ahhoz, hogy Magyarország függetlenedjen a külföldi reagens beszállítóktól.

Az elmúlt hónapok megfeszített munkájának köszönhetően mára már olyan saját, diagnosztikai mintavevő anyagot hozott létre, amely egyedi módon egyetlen lépésben képes inaktiválni a vírusokat a garat/orr-törletből és stabilizálni azok örökítőanyagát. Az innovatív eljárási technológiát Magyarországon már több helyen is használják mintavételkor. A mintavevő a vírusdiagnosztikai eljárás második lépésében is használható, ami gyorsítja a tesztelés folyamatát. A teszt végső lépése a manapság sokszor hivatkozott PCR technikán alapszik, ami a virális RNS érzékeny kimutatását végzi. Az Avidin Kft. dr. Fehér Liliána vezetésével ehhez is saját fejlesztéseket hozott létre, amelynek különlegessége, hogy akár 50 percen belül is lefuttatható egy teszt, amely hagyományos módon két óráig tartana.

- Rendkívül fontos volt cégünk életében, hogy az egyedülálló fejlesztéseinket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) úgynevezett in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökként regisztrálta, ennek köszönhetően a cég már több külföldi megkeresést is kapott – nyilatkozta dr. Puskás László, az Avidin Kft. ügyvezetője.

Az Avidin Kft. a COVID-19 megjelenésekor saját vírus diagnosztikai laboratóriumot hozott létre, majd a szükséges engedélyek beszerzése után az országos tisztifőorvos által kijelölt intézetek mellett több hazai vállalat és magán egészségügyi központ mintáit dolgozza fel. Az Avidin Kft. nagy gyakorlattal és múlttal rendelkezik vírus diagnosztikában, többek között tagja volt egy Európai Unió által finanszírozott pályázatnak, amelyben különböző sertés patogének kimutatására alkalmas PCR teszteken dolgozott transzplantátumok minőségének ellenőrzésére.

További programok »

FEL