Elindult a Magyar Falu Program útfelújítási munkáinak első üteme

2019. augusztus 6. 06:46 | behir

A Magyar Falu Program keretében éves szinten, országosan 50 milliárd forint értékben 89 szakaszon, mintegy 250 kilométeren valósulhatnak meg teljes körű útfelújítási projektek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett országos közúthálózaton a napokban megindultak a program első ütemében szereplő beruházások. 

Az országos közúthálózaton 2010 óta összesen mintegy 5500 kilométernyi út újulhatott meg, csaknem 690 milliárd forint értékben. A felújítások a következő években is kiemelt prioritással folytatódnak, ugyanis a Magyar Állam központi költségvetési forrásokból, a Magyar Falu Program keretében éves szinten 50 milliárd forint értékben indított el olyan útfelújítási programot, amely elsősorban a mellékutak helyreállítását célozza meg. Ezzel a vidék népességmegtartó képessége szempontjából kiemelten fontos összekötő- és bekötőutak rendbetételére lesz lehetőség, amely a későbbiekben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési és fenntartási feladatait is megkönnyíti majd.

A Magyar Falu Programban szereplő beruházások első ütemében összesen 89 szakaszon vonulhatnak fel a kivitelezők. A következő hónapokban az egyes projektek esetében – a munkák nagyságrendjétől függően – 30-tól 180 napos átfutási idővel végezhetnek a szakemberek a teljes körű felújítási munkákkal, csaknem 250 kilométernyi szakaszon. A projektek összértéke meghaladja a nettó 23 milliárd forintot. Az ország mind a 19 megyéjében lesznek útfelújítási munkák, a projekteket összefoglaló térkép és projektlista elérhető a Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán, ezen a linken: https://internet.kozut.hu/magyar-falu-program/

Általánosságban elmondható, hogy a szükséges helyeken új alapréteget építenek be a szakemberek, a lokálisan teherbírását vesztett felületeken a rossz burkolatot elbontják, és új teherbíró pályaszerkezetet építenek be. A pályaszerkezet-cseréket követően kiegyenlítő-réteg beépítésével a meglévő burkolat egyenetlenségeit megszüntetik, majd erre a felületre új kopóréteget terítenek. A szakemberek az út menti területeken is elvégzik a szükséges munkákat, például az árkok tisztítását. A vízelvezetést is helyreállítják, új közlekedési táblákat helyeznek ki és a projekt végén az új kopórétegre új burkolati jelek is kerülnek. A munkálatok általában félpályás korlátozás mellett valósulnak meg, így a közlekedőknek érdemes lesz az egyes beruházásokról és az aktuális forgalmi helyzetről tájékozódniuk a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útinform szolgálatánál vagy a www.utinform.hu oldalon.

A Magyar Falu Program első ütemében szereplő útfelújítási munkákról augusztus 5-én tartott országos sajtótájékoztatót a Komárom-Esztergom megyei Vértessomlón Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 

További programok »

FEL