Elindult a lakosság harmadik körű oltása Békés megyében

2021. augusztus 3. 17:00 | Hidvégi Dávid

Európában először Magyarországon indult el a harmadik körös oltás, amelyet a szakemberek különösen az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek javasolnak.

A 16-18 éves, Békés megyében élő korosztály már jóval több, mint 30 százaléka megkapta a védőoltást. Ez a szakemberek szerint azért lényeges, mert a hatékony védekezésben a lakosság minél több korcsoportjának védetté kell válnia. Európában fellendülőben van a járvány újabb hulláma, ezt a vírus delta-variánsa okozza, ami 40-60 százalékkal fertőzőképesebb a korábban elterjedt alfa-variánsnál. Az orvosok a harmadik oltást az idősek mellett elsősorban azoknak javasolják, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően, krónikus betegségben szenvednek vagy túlsúlyosak.

Dr. Zsilák János az M1 helyi stábjának adott interjút – (Fotó: behir.hu)

 

– A vírus újabb variánsai nemcsak a fertőzőképességet, illetve betegségek lefolyását érintik, hanem az oltások hatékonyságát is befolyásolhatják. Ezért Európában elsőként Magyarországon tette lehetővé a kormány azt, hogy a harmadik oltást is fel lehessen venni, melyet önkéntes alapon és ingyenesen meg lehet tenni. Az alapimmunizálástól kezdve minimum 4 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy valaki a harmadik oltását is megkaphassa. Előzetesen kell regisztrálni és online időpontot foglalni az oltópontra – fogalmazott a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának orvosigazgatója, dr. Zsilák János. Hozzátette: azt, hogy ki milyen vakcinát kap meg harmadik oltásként, az oltóorvos feladata eldönteni.

A kormány új rendelete értelmében az egészségügyben dolgozóknak kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele, ami az alapimmunizálásra vonatkozik. Ennek az oltásnak a szervezését is megkezdték a kórházban.

FEL