Elindult a Gyula és Kétegyháza közötti út felújítása – galériával

2021. március 31. 18:04 | Hidvégi Dávid

Az elmúlt években jelentősen elhasználódott az aszfalt Gyula és Kétegyháza között, ami sok problémával járt az arra közlekedőknek. A 4434-es számú mellékút nagy forgalommal bíró szakasza most közel 4 kilométeren újul meg a Magyar Falu Programban, bruttó 787 millió forintból.

Az építkezés már március közepén elkezdődött, amit a kivitelezők félpályás útlezárás és jelzőlámpás forgalomirányítás mellett végeznek. A kétegyházi térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a szakasz egyfajta gyűjtőútként funkcionál, mivel a dél-békésiek itt közlekednek Gyula és az északi régió felé. Herczeg Tamás – aki szerdán maga is a helyszínen tekintette meg az építkezést – kiemelte: mivel az úton nagy a teherforgalom, ezért a szakemberek olyan alapot fektetnek le, amely éveken át szolgálja majd a közlekedőket.

 

 

– Összességében egy másfél milliárd forintos felújításról van szó, amelynek nagy része idén megtörténik, így egy rövid szakasz felújítása jövőre várható. Részben a Magyar Falu Programból, részben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozzuk a munkákat. A gyorsforgalmi utak építése és a belterületi utak felújítása mellett roppant fontos, hogy a nagyforgalmú, alacsonyabb rendű utakra is jusson forrás. A kétegyháziak már sok éve várták, hogy ez az út megújuljon – zárta a gondolatát.

 

Több ütemben újítják fel a Gyula és Kétegyháza közötti szakaszt


A 4434-es számú mellékút Gyulát köti össze Makóval, így a teljes szakasza 84,7 kilométer, ennek a része a Gyula és Kétegyháza közötti szakasz. Utóbbi az elmúlt években jelentősen elhasználódott, több helyen már szinte járhatatlanná vált, ezért szükséges volt a felújítása – hangsúlyozta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatója. Hozzátette: az első ütemben 3,8 kilométer újul meg a Magyar Falu Programban, bruttó 787 millió forintból.

 

– A leszakadt burkolatszéleket már kilencven százalékban javították a kivitelezők, továbbá szükség szerint lokális pályaszerkezet-cserét végeznek, valamint kétrétegű aszfaltburkolatot építenek be. A felújításban cserélik az úttartozékokat, így a jelzőtáblákat, az útmenti oszlopokat, a szalagkorlátokat és kilométert jelző táblákat. A kivitelezés alá eső szakaszon három darab buszöböl található, amelyeket szintén megújítanak – ismertette a beruházás részleteit Cserkúti András. Hozzátette: felméréseik szerint naponta átlagosan 1738 személygépjármű és 95 tehergépkocsi közlekedik az úton.

A második szakasz kivitelezési munkái nyáron, a harmadik, 3,1 km-es rész felújítása pedig ősszel kezdődhet el. A közvetlenül a Kétegyháza előtti utolsó, 1,1 km-es szakasz jövő év tavaszán készülhet el. A munkálatokat a Duna Aszfalt Kft. és a Hódút Útépítő Kft. szakemberei végzik.

 

Galéria

További programok »

FEL