Elindul a munkaerőpiaci reformprogram Békés megyében

2019. július 16. 15:42 | Szabó Rita

Vállalkozói és munkáltatói fórumot tartottak kedden, Békéscsabán, melyen bemutatták a kormány munkaerőpiaci reformprogramját. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: a program már hat megyében működik.

Békés megye munkanélküliségi rátája az országos viszonylathoz képest még mindig magasabb, mint a legtöbb megyében. A térség azonban az utóbbi években kedvező mutatókat produkált a foglalkoztatottság és az álláskeresők számát tekintve.

– Harmincnégyezer regisztrált álláskereső, munkanélküli volt a megyében 2010-ben és 2011-ben. Ez a szám jelenleg tizenegyezer alatt van, ami óriási eredménynek számít. A közfoglalkoztatottak számának csökkenése is jelentős, míg 2016 végén tizenhatezren dolgoztak ilyen formában a térségben, addig ez a szám jelenleg hétezer körülire tehető. Azt látjuk és tapasztaljuk, hogy ezeket az embereket az elsődleges munkaerőpiacon tudjuk elhelyezni – tájékoztatott Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. 

A kormány célja, hogy megyei és járási szinten is elindítsa a reformprogramot, ezzel javítva a munkanélküliség és a foglalkoztatási mutatókat mind megyei, mind pedig országos szinten. A kormányhivatalok és a térségi országgyűlési képviselők is ezen dolgoznak.

– A tervünk az országgyűlési képviselőkkel és a kormányhivatallal közösen az, hogy létrehozunk egy megyei vállalkozói kerekasztalt. A befektetni szándékozók sok olyan információhoz juthatnak, amelyet abban az esetben, ha első kézből és gyorsan kapnak meg, akkor jól hasznosíthatnak – tájékoztatott Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője.

A program elsődleges célja, hogy személyesen vegyék fel a kapcsolatot azokkal, akik pillanatnyilag nem tudnak elhelyezkedni a versenyszférában, valamint az, hogy felmérjék a helyi munkaerőigényeket és nyissanak a munkaadók felé. Bodó Sándor elmondta: vannak olyan cégek, amelyek komoly elvárásokkal jelennek meg a munkaerőpiacon.

– Ebben a helyzetben a foglalkoztatási osztályok reformját tervezzük közösen, a helyi kollégákkal. Ennek lényege, hogy megtaláljuk a számukra a megfelelő munkaerőt: azokat, akik már megfelelő képzettséggel bírnak, illetve azokat, akiket a továbbiakban még fel kell készítenünk erre a tevékenységre. A munkaadókkal is együttműködünk: hat megyében már elindítottuk a munkaerőpiaci reformprogramot, elsőként Kelet-Magyarországon – hangsúlyozta a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár. 

A kezdeményezés lényege, hogy mindazokat, akik még állást keresnek, szakmai szűrésen keresztül újra feltérképezzék és megállapítsák, hogy milyen mértékű segítségre, képzésre van szükségük. 

 

Galéria

További programok »

FEL