Elhúzódik a migrációs folyamat

2016. augusztus 15. 09:00 | Fekete Kata

Sok jel mutat a migrációs folyamat elhúzódására, aminek súlyos biztonságpolitikai következményei lesznek - jelentette ki Bakondi György.

Mint az MTI megírta, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfő reggel az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta, bár a török-EU egyezmény továbbra is érvényes, az elmúlt héten megduplázódott a migránsok száma a görög szigeteken. Ennek az az oka, hogy a törökországi puccskísérlet után szünetelnek a visszatoloncolások, s a politikai nyilatkozatok szerint amennyiben a törökök nem kapnak vízumkedvezményt, felfüggesztik az egyezményt. 

 

Nyomás alatt a magyar határ

Mindennek az a következménye, hogy a görögök a szárazföldre szállítják a migránsokat, akik elindulnak Európa belseje felé, nyomás alá helyezve a magyar határt - mondta, hozzátéve: ebben a helyzetben döntött a kormány arról, hogy háromezer fővel megerősíti a határon a rendőri állományt.

Bakondi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mindehhez hozzátette: 2016-ban eddig 18 ezer tiltott határátlépési kísérlet történt a magyar-szerb határszakaszon, és jelenleg is 2200-an tartózkodnak a tranzitzónákban. Ezért a magyar álláspont az, hogy nem mérsékelni kell az illegális migrációt, hanem megállítani - fűzte hozzá. Kifejezte reményét, hogy ezzel kapcsolatban az Európai Tanács következő ülésén közös, összefésült javaslatot tesznek a visegrádi négyek.

FEL