Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa

2020. november 21. 16:46 | behir

Az Omega együttes szombaton délután a közösségi oldalán jelentette be az újabb szomorú hírt: 73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, az együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa.

Mihály Tamás basszusgitáros, zeneszerző, az Omega együttes korábbi tagja zenész családból származott, édesapja, Mihály András az operaház vezetője volt. Ő maga is klasszikus zenét tanult a zenei konzervatórium gordonka-szakán. Ott ismerte meg Presser Gábort.

Játszott a Scampolo és a Non-Stop együttesekben, majd 1967-ben csatlakozott az Omegához. Az egyik próbára elhívta Pressert, aki kezdetben külsős zeneszerzőként komponált számukra dalokat, majd egy évvel később teljes jogú taggá lépett elő. Ők voltak az együttes első képzett zenészei, nagyban hozzájárultak, hogy az Omega a magyar beategyüttesek élvonalába kerüljön.

Első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda, amelyet ő maga is énekelt. Ezen kívül az első Omega-album, az angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható, mert az énekes, Kóbor János akkor nem tudott kiutazni Angliába a felvételre.

Koncerteken az eredetileg Presser Gábor énekével felvett Tízezer lépést szokta Kóborral duettben énekelni. Presser kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta, köztük olyan remekműveket, mint a Szvit vagy a Nem tudom a neved.

1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, itt Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. Az 1956-os forradalom 50 éves évfordulójára készült 56 csepp vér című musical zenéjét ő komponálta. 2008-ban, a Magyar dal napján egy alkalmi Omega Tribute Band vezetőjeként lépett fel. 2011-ben újabb szólóalbuma készült, olyan közreműködőkkel, mint Horváth Charlie, Somló Tamás, Presser Gábor, Nagy Feró és Meződi József.

2014-ben játszott utoljára az Omegával, Mihály Tamás azonban később egy interjúban kijelentette, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén nem zárkózna el a közös munka újrakezdésétől.

Benkő László halála után három nappal az Omega és a hazai rockzene újabb oszlopos tagja távozott örökre. 

Emlékét megőrizzük. 

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL