Elhunyt Hankó András helytörténész, városvédő

2022. november 28. 20:54 | behir.hu

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alapító tagja 84 éves volt.

84 éves korában elhunyt Hankó András - a hírt a család közölte hétfőn este. 

Hankó András 1938. szeptember 15-én született Békésen, felmenői szlovák származásúak. Általános iskolába Békéscsabára járt, majd Orosházán a mezőgazdasági technikumban tanult. 1960–1962 között Újkígyóson dolgozott, ezt követően a békéscsabai Lenin Termelőszövetkezetben helyezkedett el mint állattenyésztési agronómus. 1974-től vezető beosztást látott el – írja a BékésWiki.

A munka mellett a helytörténeti érdekességeket kutatta. A város és a környék érdekes és említésre méltó eseményeit idős helybeli lakosokkal való beszélgetések alapján gyűjtötte össze. „A történelem az egyéni ember átélt élményei alapján a leghitelesebb” – mondta. Így vannak információink az Áchim L. András megölésével kapcsolatos eseményekről, vagy a város utcaneveiről.

Társaival megalapította a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesületet, melyben az 1980-as és 1990-es években vezetőségi szerepet töltött be. Az 1980-as években a Haan Lajos Honismereti és Helytörténeti Kör alapító és vezetőségi tagjaként tevékenykedett. Tagja volt a Csabai Szlovákok Szervezetének, Békéscsaba Város Tanácsának, valamint a békéscsabai Evangélikus Egyház képviselőtestületének. Önzetlenségének, valamint elhivatott munkájának köszönhetően máig élő kapcsolat bontakozott ki a felvidéki Hradište-vel, mellyel 1986-ban a saját levéltári kutatásai alapján vette fel a kapcsolatot. Ez az a település ahonnan a csabai szlovákság ősei 300 évvel ezelőtt idevándoroltak, majd megalapították Csabát. Munkája elismeréseként Hradište díszpolgárává választották.

Mint a helyi szlovák közélet aktív szereplője, valamint Békéscsaba helytörténésze idegenvezetést vállalt turistacsoportok részére a városban, illetve szlovák nyelvű tárlatvezetést tartott a Szlovák Tájházban. Részt vett több városi emlékhely (például a nagy csabai árvíz emlékoszlopa), köztéri szobor (pl. Angyalos-szobor, Halászlányos kút) felállításában, továbbá számos emléktábla felhelyezésében. Különböző helytörténeti kiadványok szerkesztésében, összeállításában is segédkezett.

Munkásságáért megkapta a Békés Megyéért és a Szövetkezeti Munkáért elismerést, a MÉM miniszteri kitüntetéseket, a Nemzetiségünkért
Településfejlesztő Társadalmi Munkáért elismerést, 1993-ban Életmű-díjat kapott, 2018-ban pedig Hradište díszpolgára lett. 

További programok »

FEL