Elhunyt dr. Ferdinandy Kond, a csabai kórház egykori főorvosa

2020. január 13. 15:09 | behir

Elhunyt dr. Ferdinandy Kond, a békéscsabai Réthy Pál kórház egykori főorvosa, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott címzetes egyetemi docense, belgyógyász, infektológus szakorvos.

Ferdinandy Kond 1931. szeptember 5-én, Kecskeméten született. Tanulmányait szülővárosában, a Református Tanítóképző Gyakorló Elemi Iskolájában kezdte, majd a Gróf Tisza István Kollégiumban folytatta. Ezt követően 1955-ben a SZOTE-n szerzett általános orvosi oklevelet. 1985-től az orvostudomány kandidátusa.

1955-től nyugdíjazásáig a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézetben dolgozott, 1993-tól 1996-ig a gyulai kórház infektológiai osztályát is vezette. Pályáját Békéscsabán, a belgyógyászati fertőző osztályon kezdte segédorvosként, majd adjunktus, főorvos, és tudományos igazgatóhelyettes is volt. A fertőző betegségek citokémiai vizsgálatával foglalkozott. Dr. Ferdinandy Kond több mint egy évtizeden keresztül a fertőzőbetegségek tantárgy oktatója volt a Szegedi Tudományegyetemen.

1991-ben Kiváló munkáért kitüntetést, 1995-ben Békéscsabáért kitüntetést, 1995-ben Gerlóczy Zsigmond-emlékérmet kapott. Négy évtizedes orvosi pályafutása során munkáját mindig magas szakmai felkészültség, pontosság és humánum jellemezte. Dr. Ferdinandy Kond nemcsak orvosként tett sokat Békéscsabáért, hanem jelentős közéleti szereplést is vállat; a TIT zenei szakosztályának és a szimfonikus zenekarnak az egyik alapítója, az evangélikus egyház presbitere, az evangélikus gimnázium iskolaszékének tagja volt. 

 

Dr. Ferdinandy Kond hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 15-én 11 órakor lesz a szegedi evangélikus templomban (Szeged, Tisza Lajos krt. 16).

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

További programok »

FEL