Elfogadta 2019. évi költségvetését Békés megye önkormányzatának közgyűlése

2019. február 7. 18:25 | Kovács Andrea

Megtartotta 2019. évi első közgyűlését Békés megye önkormányzatának közgyűlése. A megyei képviselők többek között elfogadták az idei munkaprogramjukat és az azt megalapozó költségvetést is. Napirenden kívül, levélben érkezett egy kérés, amelyben a  Békés Megyei Nyugdíjas Parlamentjének küldöttei arra kérték a közgyűlést, hogy külön tárgyaljanak a szépkorúak helyzetéről. A testület úgy döntött, hogy a nyugdíjasok ügye komolyabb előkészítést igényel, ezért később foglalkoznak a témával.

 

 

A közgyűlés elfogadta 2019. évi munkaprogramját, amelyet az októberi önkormányzati választások miatt rövidebbre terveztek. Lényeges változás, hogy a legmagasabb szintű megyei elismeréseket ezentúl a Megyenap hetében tartandó ünnepi ülésen fogják átadni. Ennek oka, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eseményt ezzel is igazi megyei ünneppé tegyék. A hatékony munkaprogram alapja a költségvetés, melynek teljes főösszege erre az évre 812 millió forint. Az önkormányzat számára rendelkezésre álló források kétharmadát uniós támogatásokból finanszírozzák, amely egyértelműen mutatja, hogy Békés megye fejlődik – hangsúlyozta Zalai Mihály. A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte: az önkormányzat projektmenedzseri tevékenységéből kifolyólag aktív szerepet vállal ebben a fejlődésben.  Az önkormányzat szakemberei leginkább olyan kistelepülések sikeres pályázati szereplését tudják elősegíteni, ahol ehhez nem rendelkeznek megfelelő szakmai és anyagi erőforrásokkal.

 

Zalai Mihály, Békés Megye Önkormányzat Közgyűlésének elnöke (fotó: Zentai Péter)

 

A kötelező feladatok ellátásán túl a költségvetés számos terület támogatására kínál lehetőséget. Számottevő, 7 millió forintos forrás áll rendelkezésre a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázathoz való csatlakozásra, melynek köszönhetően sok Békés megyei hallgató tanulmányait tudják megkönnyíteni. Több civil szervezetet támogatnak és évről-évre segítik el a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját is – mondta el Zalai Mihály.

Az ellenzéki képviselők egy, a gyűlés előtti percekben szétosztott, a Békés Megyei Nyugdíjas Parlament által írt beadványra hivatkozva szerettek volna a munkaprogramba a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatos tájékoztatót felvenni. Az előterjesztés nagy vitát váltott ki a képviselők között. A közgyűlés végül elutasította, ugyanis a Fidesz frakció véleménye szerint a nyugdíjasok megérdemlik, hogy ügyeiket csak körültekintő előkészítés után tárgyalják.

További programok »

Politika

Több mint harminc javaslat elfogadásával zárhatja idei munkáját a parlament

Az Országgyűlés háromnapos üléssel zárja ez évi munkáját. A képviselők kedden és szerdán összesen több mint harminc javaslat elfogadásáról dönthetnek, emellett megválaszthatják az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új elnökét és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tagjait is.
2019. december 9. 07:36
FEL