Életveszélyes a gyula-városerdei parkerdő

2019. augusztus 1. 17:47 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy életveszélyes és tilos a gyula-városerdei parkerdőben tartózkodni – írja a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. közleményében. A vasárnapi vihar olyan károkat okozott a 18 hektáros területen, amelynek felszámolása augusztus végéig is eltarthat.

Leszakadt ágak és kidőlt fák mindenhol, amerre a szem ellát a gyula-városerdei parkerdőben. Elsősorban a forgószél okozott jelenős károkat – tájékoztatott a DALERD ZRt. okleveles erdőmérnöke. Puskás Lajos hozzátette: a szél a 100 év körüli tölgy- és kőrisfák a koronájába kapott bele, és legtöbbször a teljes korona részt csavarta le. Mint mondta: így nagyon sok helyen most 15-20 méteres csupasz törzsek állnak ki a földből.

– Az az igazán veszélyes, hogy ezeknek a koronáknak egy része nem tudott lejutni a földre, mert felakadt a megmaradó ép fákba, és most ott lebegnek a levegőben, várják a sorsukat. Előbb-utóbb majd leesnek. A munkához még idő kell nekünk. Itt minden egyes veszélyhelyzet megszüntetése egyedi kérdés, tehát nincs univerzális megoldás – mondta el Puskás Lajos, a DALERD Délalföldi Erdészeti ZRt. okleveles erdőmérnöke.

Jelenleg is zajlik a károk pontos felmérése. A tervek szerint jövő héttől egy hat-hét fős brigád fogja elvégezni a sokszor több mázsányi, leszakadt faanyag eltávolítását a lombkorona szintről. A tervek szerint augusztus végére tudják megtisztítani és biztonságossá tenni a gyulai parkerdőt.

 

Galéria

További programok »

Gyula

Életet menthet az EpiPen

Minden gyulai oktatási és nevelési intézményben hozzáférhető lesz a súlyos allergiás reakciók sürgősségi kezelésére alkalmazható EpiPen oldatos injekció – minderről Görgényi Ernő polgármester és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke adott tájékoztatást.
2022. január 25. 14:12
FEL