Életüket adták a hazáért – az aradi vértanúkra emlékeztek Békéscsabán

2021. október 6. 15:47 | Papp Ádám Sándor

Országszerte az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulójára emlékeztek szerdán. Az 1849. október 6-ai eseményekről Békéscsabán, a 13 aradi vértanú emlékére állított kopjafáknál emlékeztek meg.

A Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak előadásával kezdődött a békéscsabai városi megemlékezés. Az intézmény igazgatója elmondta: fontos emlékezni a 13 aradi vértanúra, akiket elszakított családjaiktól, szeretteiktől a szégyenteljesnek szánt, hirtelen halál.

– Őrizzük hőseinket emberként emlékeinkben, ne csak áldozatként. A tavaszi, lendületes, örömteli forradalomra győzelmes kora nyár, majd keserű ősz következett. Azt mondják, amelyik nép nem tanul történelméből, azt mindig ugyanaz a balsors fogja utolérni – fogalmazott  beszédében Csajányi Melinda.

Az előadást követően a megemlékezők az Aradi vértanúk ligetében lévő kopjafáknál helyezték el koszorúikat, majd rótták le tiszteletüket a hősök előtt.

– Az utolsó napjaikban tett tanúságuk, mondataik, elhangzott beszédeik is olyan őrzendő és minden évben említésre, megemlékezésre méltó gondolatok és tettek, amelyeket az itt megjelenteknek, a fiataloknak is hallaniuk kell, minden évben más és más formában. A felkért iskolák a saját maguk elképzelései, gondolatai szerint dolgozzák fel a 1849. október 6-án történteket – emelte ki Varga Tamás alpolgármester.

Az 1848-49-es szabadságharc leverése után az osztrák miniszteri tanács határozatának következtében mintegy 170 politikai és katonai vezetőt végeztek ki. 1500 főt ítéltek börtönbüntetésre, 40-50 ezer embert kényszersorozással vittek el, valamint több ezren emigráltak. Rájuk emlékezünk országszerte október 6-án.

További programok »

Kultúra

FEL