Életeket menthet a szociális tűzifa

2017. január 5. 11:38 | Zsíros András

Erős lehűlés várható a következő napokban, az ország egyes részein szombaton hajnalban akár mínusz húsz fokig is csökkenhet a hőmérséklet. A rendkívüli hidegben különös figyelemre szorulnak azok az egyedül élők, akik koruk, egészségi állapotuk miatt nehezen mozognak, anyagi helyzetük miatt pedig gondot jelent számukra a fűtés megoldása. A békéscsabai önkormányzat szociális tüzelő programján keresztül igyekszik segíteni a magukra utaltakon.

A Békéscsaba melletti Mezőmegyeren egyedül élő Földvári Lászlónak is szállítottak fát szerdán. Az 56 éves rokkantnyugdíjas férfi eddig a környékről gyűjtött rőzsével próbált meleget csiholni sparheltjében. A férfi 37 ezer forintos nyugdíjából nehezen tudja előteremteni a tűzrevalót, így lakásában csupán 18 fok van. Azt mondja, sokat segít neki az önkormányzat támogatása, ahonnan évente kétszer igényelhet öt mázsa tűzifát. A támogatásként kapott tűzifa mellé rőzsét, vagy karácsony után kidobott fenyőfát gyűjt, hogy segítse a fűtést.

Az egykor bádogosként dolgozó férfi csak egyike azoknak a nehéz körülmények között, egyedül élőknek, akikre csak a szomszédok, barátok nyitnak néha ajtót, ám a hideg idő beálltával fokozott szükségük van arra, hogy valaki figyeljen rájuk. Ebben segít többek között az önkormányzat szociális szolgálata is.

–Novemberben 99 háztartás kapott már tűzifát, a decemberi hónapot épp most zártuk. Az elmúlt hónapban 119 alkalommal 5 mázsa fát szállítottunk már ki. – tájékoztatott a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, Varga Éva.

A támogatásra az igényektől függően havonta másfél-két millió forintot fordít az önkormányzat. A tapasztalatok szerint március végéig folyamatosan érkeznek majd a kérelmek, amiket a személyi okmányok bemutatása után a szociálpolitikai osztályon lehet benyújtani.

FEL