Rossz fát tettek a tűzre

2016. szeptember 11. 07:42 | Laczkó Viktória

Többször érkezett bejelentés tűzifa árusítással kapcsolatos csalásról a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra az elmúlt hetekben. A „tűzifa-kereskedők” újsághirdetésben kínálták a fát és azt kérték a vásárlóktól, hogy előre utalják át a vételár felét, de a megrendelt tűzifát nem szállították ki. Az ehhez hasonló ügyeket könnyen elkerülhetnék a lakosok a rendőrség szerint, például úgy ha telephellyel rendelkező, hiteles mérleget használó vállalkozótól vásárolnak tüzelőt.

Az év ezen szakaszában évről-évre megjelennek a tűzifával kereskedő csalók a rendőrség elmondása szerint. Egy békéscsabai tüzép telepvezetője, Ádám Pál is gyakran találkozik olyanokkal, akiket átvertek egy-egy vásárláskor, éppen emiatt visszatérő vásárlók járnak hozzá. A tüzépen az egységesen feldarabolt fát helyben lemérik, így könnyel ellenőrizhető, hogy mekkora mennyiséget vásárol az, aki tűzifával fűti a lakását télen. - Nálunk egyre inkább visszatérő vendégek vannak, akik már többször megütötték a bokájukat a tűzifacsalással, így kezdjük visszanyerni a piacot - mondta el a telepvezető. 

Nincs új a nap alatt 

A rendőrség azt kéri a lakosságtól, hogy a tűzifavásárlást rendkívül körültekintően végezzék, hiszen a csalók minden évben újabb módszereket találnak ki az átverésre. Az elmúlt hetekben például újsághirdetésben árultak a fát. Dr. Vargáné dr. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ismertette az esetet: - Az újsághirdetésben megjelent egy mázsánkénti ár, illetve egy telefonszám. A panaszosaink azt mondták el, hogy felhívták ezt a telefonszámot, ott egy nő jelentkezett be ügyintézőként. Meg is állapodtak vele arról, hogy milyen mennyiséget szeretnének vásárolni. Kialkudtak az árat, és a nő azt mondta, hogy a vételár felét előre el kell utalni egy férfi számlaszámára. Megállapodtak abban is, hogy melyik napon szállítják ki a fát, de ez annak ellenére nem történt meg, hogy az előleget átutalták.

Lehet küzdeni ellenük? 

A problémára a NÉBIH erdészeti igazgatósága is reagált: ez év június elsejétől kötelezővé tette a Tűzifavásárlói tájékoztatót, amit csatolnia kell a kereskedőnek a szállítójegy mellé, emellett a NÉBIH a honlapján közzétett egy Tűzifát csak okosan! vásárlási útmutatót is.

- Mivel nagyon sokan eltávolodtak az erdőtől és nem tudják, hogyan kell tüzelőt vásárolni nagyon sok megtévesztési technikával találkoztunk az ellenőrzéseink során, sok ilyenről adtak számot a kérdőívnél a kereskedelmi lánc szereplői. Ezért a jogalkotó 2016. július 1-jétől kötelező jelleggel bevezette ezt a tűzifavásárlói tájékoztatót - foglalta össze dr. Nagy Dániel az Erdészeti Igazgatóság igazgatóhelyettese.

A csalások elkerülése végett a rendőrség azt kéri, hogy lehetőleg telephellyel rendelkező és hiteles mérleget használó vállalkozótól, vagy tüzépről vásároljanak tűzifát a lakosok, és ha bűncselekmény áldozatává váltak, a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget. 

FEL