Élesebb kép, jobb műtéti eredmény a szemészeten

Nagy értékű, modern műszert kapott kipróbálásra a kórház egynapos szemészeti részlege. A cél, hogy a közeljövőben saját új mikroszkópot tudjon vásárolni az Orosházi Kórház.

A szemészeti beavatkozások egyik legfontosabb eszköze a mikroszkóp. Természetesen az Orosházi Kórház szemészeti részlegén is van ilyen eszköz évek óta, ami kiválóan ellátja feladatát. Az intézmény azonban lehetőséget kapott az ALCON cégtől, hogy kipróbálják az egyik új fejlesztésű, nagy értékű műszerét.

– Ez egy speciális szemészeti mikroszkóp, amely sokkal modernebb rendszerrel működik, mint az eddigiek. Rendkívül részletdús képet ad, nagyon jó vörös visszfénye van a képzett képnek – osztotta meg tapasztalatait dr. Gyenes Ágota, az egynapos szemészeti részleg vezetője. A főorvos kiemelte, kimondottan praktikus, hogy a műtősfiú vagy a műtősnő számára is van egy külön monitor, ahol tudják követni a műtétet végző orvos tevékenységét, így még hatékonyabban tudnak segíteni a beavatkozásnál.

– A műtét során élesen láthatók a szem azon rétegei, ahol operálni kell. A páciens gyógyulása szempontjából nagyon fontos, hogy a lencsebeültetésnél a szemlencse tokzsákja ki legyen takarítva. Ezzel a mikroszkóppal még pontosabban lehet látni a tokzsák hátsó részét is, ahová behelyezzük a műlencsét – tette hozzá dr. Gyenes Ágota.

A szemészeti mikroszkóp augusztus közepéig lesz a kórházban, addig a tervek szerint még sok műtétet végeznek el vele, miközben az orvosok és a műtősök rengeteg tapasztalatot szereznek. A cél, hogy az Orosházi Kórház is beszerezzen egy hasonlóan modern eszközt.

– A szakmai fejlődés mellett fontos információkat kapunk a jelenkor technikájáról, így ha sikerül megfelelő pályázatot találni, akkor már tudni fogjuk, milyen irányba induljunk a beszerzésnél. Reméljük, más gyártóktól is lesz lehetőségünk arra, hogy minél több mikroszkópot próbáljunk ki, ezzel is megkönnyítve majd a későbbi választást – zárta az osztályvezető főorvos.

Megosztás:

Címke: , ,